Egyperces

2011.08.12. 11:48

Vadászó szürke gém a Tiszai pályaudvaron

Miskolc - Valószínűleg egy szürke gém vadászott pénteken délelőtt a miskolci Tiszai pályaudvar szomszédságában, a Szinva patakban.

Miskolc - Valószínűleg egy szürke gém vadászott pénteken délelőtt a miskolci Tiszai pályaudvar szomszédságában, a Szinva patakban.

A szürke gém élőhelyén, mocsarak, folyók, tavak partján halakkal, kétéltűekkel, csigákkal, hüllőkkel, kisemlősökkel, rákokkal táplálkozik, ezért talán annyira nem is meglepő, hogy a Szinva patak medrében - alig néhány száz méterre a pályaudvartól, és a Zöld Nyíl munkálataitól - "vadászott".

A szakemberek szerint a szürke gém vadászati stratégiája a gyorsaságra és a kivárásra épül: mozdulatlanul áll a sekélyesben, várva az áldozatot, majd hegyes csőrével lecsap. Olykor úsznia is kell, ami nem okoz neki gondot. A wikipedia ugyanakkor azt írja, hogy táplálékkeresés közben akár 30 kilométerre is eltávolodhat pihenőhelyétől, és nem ritka, hogy táplálékban gazdag helyeken tömegesen bukkan fel. Előszeretettel dézsmálja meg a halgazdaságokat és kerti tavacskákat.

Érdekesség, hogy elsősorban a Tisza-tó és a felső-Tisza vidékén gyakori, de majdnem minden vizünk mellett előfordul. A Dunántúli- és az Északi-középhegységben a legkisebb az állomány sűrűsége.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!