Egyperces

2017.06.15. 12:03

Zokni az új sztár - Alpakabébi született a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza - Bár a kis csikó szülei világosbarna színűek, a 15 napos állat sötétbarna bundát visel, fehér „zoknikkal”.

Nyíregyháza - Bár a kis csikó szülei világosbarna színűek, a 15 napos állat sötétbarna bundát visel, fehér „zoknikkal”.

A kis csődör 8 kg-al született, s körülbelül 5-6 hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikó-– mint a patások általában – rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt. Jelenleg szinte minden idejét anyja mellett tölti, de a kifutójával és az alpaka csapat többi tagjával is ismerkedik. Míg szülei világosbarna bundájúak, a 15 napos alpaka csikó teste csokoládébarna szőrű, míg lábai fehér mintázatúak , így a feltűnő külső miatt, a Zokni nevet kapta gondozóitól.

Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”.

Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik,itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99%-a.

A kis patást már a látogatók is megtekinthetik az Andok kalandok függőhídjáról, ahol tapírokkal és kapibarákkal (vízidisznókkal) él társbérletben a Dél-Amerika bemutató legfiatalabb tagja.

- Nyíregyházi Állatpark -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!