Egyperces

2018.01.29. 10:45

A német juhászkutya lehet házi kedvenc és őrző-védő munkára is kiválóan alkalmas

Nyíregyháza - A német juhászkutyák kedvelői, tenyésztői között ismert és jegyzett név dr. Együtt Réka és Márton János (www.vonschnitzer.hu). A nyíregyházi házaspár kutyái sorra remekelnek a különböző megmérettetéseken. Mint általában, a fényes sikerek mögött kemény munka, áldozatvállalás van. Erről is beszélgettünk a tenyésztőkkel, akik a válaszokat közösen fogalmazták meg.

Nyíregyháza - A német juhászkutyák kedvelői, tenyésztői között ismert és jegyzett név dr. Együtt Réka és Márton János (www.vonschnitzer.hu). A nyíregyházi házaspár kutyái sorra remekelnek a különböző megmérettetéseken. Mint általában, a fényes sikerek mögött kemény munka, áldozatvállalás van. Erről is beszélgettünk a tenyésztőkkel, akik a válaszokat közösen fogalmazták meg.

A közösségi oldalon olvasható, hogy igen sikeres év van önök mögött: több kutya jó néhány rangos díja. Összefoglalnák, melyek voltak a legértékesebbek?

Három fiatal és két munkaosztályos kutyával vágtunk neki az elmúlt esztendőnek. A számos hazai első hely után a környező országokban is sikerült nyerniük. Külön öröm, hogy két kutyánk Szerbiában és Szlovéniában a legjobb őrző-védő munka bemutatásáért különdíjat kapott. A legnagyobb és legrangosabb rendezvénye a fajtának a németországi Sieger Show (Főtenyészszemle), ahol korosztályonként több száz kutya van rangsorolva a világ szinte minden pontjáról. Itt az első ötvenbe kerülés már nagyon elismert eredménynek számít, de aki az első húszba tud kerülni kutyájával, azt mindenki jegyzi a világban. Itt fiatal kutyánk, Uschi tizenharmadik helyezést ért el. Happy harmincötödik lett a munka osztályban. Ő a küllembírálatot megelőzően, egy stadionnyi ember előtt sikeres őrző-védő munkát mutatott be a szakadó esőben. Az évzáró itthoni rendezvényen Uschi egy megtisztelő címet is kapott, mégpedig a “Legszebb magyar tenyésztésű kutya” különdíját. Tehát valóban nem egy eseménytelen év volt a tavalyi számunkra.

Mikortól datálható a kutyák iránti érdeklődés? Gyerekként volt kutyájuk vagy egyéb házi kedvenc?

Mindketten már gyerekként megfertőződtünk ezzel a fajtával és első törzskönyvezett kutyánkat kilenc-tíz éves korunkban kaptuk. Azokkal már kiállításokon is részt vehettünk. Inkább kisebb sikerekkel, de ez nem tántorított el minket. Sőt, csak növelte a kitartásunkat.

A kedvelt kutyafajták, miként a divat, időről időre változnak. A németjuhász egyfajta állandó értéket képvisel. Néhány évtizede nagy divat volt a „farkaskutya”, majd felváltották olyanok, mint boxer, dalmata, dobermann, harci kutyák, drága ölebek. A közel félezer kutyafajta közül miért a németjuhásszal foglalkoznak, melyek azok a tulajdonságaik, amiért rájuk voksoltak?

Nagyon jó a kérdés és benne a válasz is, mégpedig az, hogy állandó értéket képvisel! Az említett fajták akár filmekből, könyvekből, vagy egyéb helyekről kerültek az emberek kedveltebb fajtái közé, de az idő múlásával veszítenek népszerűségükből. Mi a német juhászkutyában találtuk meg a tökéletességet. Hiszen, amennyiben házi kedvencre, netán engedelmes feladatok gyakorlására, vagy őrző-védő tevékenység ellátására van szükségünk, mindegyikre alkalmas. Ezen túl eredményesen használják még mentő és kereső feladatok betöltésére, vakvezető és terápiás kutyaként is. Kell ennél több az embernek?!

Miként kell felkészülni egy-egy rangosabb versenyre?

A versenyek világa az túlmutat a hobbikutyások látókörén. Kölyökkorban, már a kiválasztás pillanatától elkezdődik egyfajta képzés, ami szocializációval kezdődik és kétéves korukra eljutnak egy olyan szintre, hogy nyomkövetés, engedelmes és őrző-védő területen is sikeres vizsgát tesznek. A felkészülés több részből áll. A kutyának a kiállításon szépen és viszonylag sokat kell mozogni, ezt erőnléti edzéssel és prezentációs gyakorlatokkal érjük el. A munkaosztályosoknak szükséges egy őrző-védő munkát bemutatni a fő rendezvényeken, erre egész évben kell készülniük. A gyakorlásba természetesen a fiatalok is bekapcsolódnak, ahogy nőnek, egyre aktívabban. Tehát az eredmények eléréséhez egy egész éves összetett, kitartó munka szükséges.

Ilyen szintű munkához bizonyára sok időt kell fordítani a kutyákra. Mik a legfontosabb teendők, mennyire fontos például a táplálkozásuk, milyen feltételeket kell biztosítani ezeknek a különleges állatoknak?

Valóban, ez teljes embert kíván! De mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindkettőnknek ez a hobbija és így a sikerek mellett a munkában is osztozkodunk. Egyikünk a kölyöknevelésben, szocializálásban, míg másikunk a képzésben, etetési praktikákban jobb és talán ez az eredményeink kulcsa. Néhány éve saját kiképző pályánkon tudjuk kutyáinkat tréningezni, ez egy nagy előrelépés volt számunkra. Itt próbáljuk a felkészülésüket elősegítő legjobb feltételeket biztosítani. És ha már készen állunk a versenyekre, akkor jönnek a két-háromezer kilométeres, többnapos utazások, melyeket kutyáink nagyon szeretnek. Egész úton pihenhetnek a speciálisan kialakított szállítóboxukban, és a rendezvényeken az övék a főszerep.

Mennyire hálásak, egy-egy sikeres verseny után érzik azt, hogy nagy dolgot értek el?

Ők ezt nem érzik, miért kapnak nagy serleget, inkább azt mondanám, ha látják, hogy mi boldogok vagyunk, ők is boldogok…

A kisfiúk bizonyára kedveli a kutyákat. Nincs önökben félsz, amikor játszik velük?

Dehogynem, nehogy kárt tegyen a kutyákban! A viccet félre téve, a mi kutyáink kiegyensúlyozott idegrendszerrel rendelkeznek, nagyon fontos ez a tenyésztésben. Amikor az egyed tulajdonságait nem mérlegelik, és mindent mindennel tudatlanul szaporítanak, abból születhetnek a kiszámíthatatlan kutyák, amelyek nem a fajta tulajdonságait hordozzák. Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy alaposan tájékozódjanak, mielőtt új családtagot választanak, legyen az bármilyen fajta.

Van-e kedvenc, mit szeretnének ebben az évben elérni?

Minden kutyának vannak erényei, épp ezért nincs kedvenc. A tizenegy éves, öregkorát élő kutyánk is ugyanolyan kedves számunkra, mint aki a legnagyobb eredményeket éri el. Szeretnénk folytatni ezt az életformát és bízunk benne, hogy évről évre beérik a munkánk gyümölcse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!