Egyperces

2018.12.16. 17:16

Fából vagy műanyagból

Nyíregyháza - Egy egyszerű etetőt ki lehet alakítani például cukorkásdobozból is.

Nyíregyháza - Egy egyszerű etetőt ki lehet alakítani például cukorkásdobozból is.

Nemrégiben arról írtunk, miért is fontos a madarak téli táplálása, most pedig ahhoz adunk néhány tippet, hogyan is készítsünk madáretetőt. Ahogy korábban, ezúttal is Petrilláné Bar­tha Enikő, a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdei Iskolájának vezetője volt segítségünkre a témában.

Véd a hó és az eső ellen

A klasszikus madáretetőt fából vagy rétegeltlemez-deszkából alakíthatjuk ki, aminek az oldalai nem magasak (éppen azért, hogy ne szóródjon szét az étek), és elengedhetetlen egy tető, mely véd a hó és eső ellen. Mostanság azonban már az etetők elkészítéséhez a legkülönbözőbb anyagok használhatók fel.

– Egy egyszerű etetőt ki lehet alakítani például cukorkásdobozból, üres üdítős-, gyümölcslevespalackból, tejesdobozból. Ezek elkészítése nem több, mint tíz perc. Azonban ha egy időtállóbb dolgot szeretnénk, és van kedvünk, kreativitásunk, csodálatos madáretetőt készíthetünk, amely dísze lehet a kertünknek – fogalmazott Petrilláné Bartha Enikő, aki kiemelte: a madarakat igazából nem érdekli, hogyan is néz ki a madáretető, ők örülnek, ha télvíz idején elemózsiához jutnak. A szakember hozzátette: a madáretetőket sok kertbarát inkább esztétikai funkcióval ruházza fel.

Madáretetők palackokból

Jól alkalmazható a nagy, műanyag 5 literes palack: a bejáratnak valót ki kell vágni az aljától egy kicsit magasabban. A madarak általában félnek a zárt térben, tehát a lyuknak elég nagynak kell lennie a palack teljes szélességében, ha négyzet alakú, és a magassága 10-15 centiméter. Amennyiben az téglatest alakú, úgy 2-3 ajtó is lehet. A palackot a nyaki résznél befogva zsinórral erősítsük fel egy minél magasabb ághoz, hogy ne érje el a macska. Ahhoz, hogy a könnyű etető ne himbálózzon nagyon a szélben, az aljára tegyünk nehezéket, például méretre vágott linóleumot.

TG


Több éven keresztül

A legeredetibb madáretető-konstrukció lehet fából, deszkából, vagy rétegeltlemez-aljból. Ezekhez van erősítve a négy sarkára a tetőszerkezet, az oldalát tartó faléc, és maga a tető. A képzelet határtalan építési lehetőségeket nyújt. Amennyiben az etető saját kertünkben lesz, miért ne legyen az egy műalkotás? Ebben az esetben viszont már komolyabb anyagokra van szükség, mint például az OSB-lap, amely víz­álló, és több éven keresztül szolgál. A nyílások lehetőség szerint nagyok legyenek, hogy a nagyobb madarak, például a harkályok is látogathassák. Alul néhány apró lyukat kell fúrni a vízelvezetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!