Egyperces

2018.12.19. 12:24

Ma már ritkának számítanak - etessük a verebeket is!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokan panaszkodnak a verebekre, amiért "eleszik az eleséget az értékes madarak elől", ám a verébmentes odúk és etetők ideje lejárt: ezek a madarak Európa jelentős részén már ritkának számítanak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokan panaszkodnak a verebekre, amiért "eleszik az eleséget az értékes madarak elől", ám a verébmentes odúk és etetők ideje lejárt: ezek a madarak Európa jelentős részén már ritkának számítanak.

Néhány évtizeddel ezelőtt annyi volt még belőlük, hogy széles körben alkalmaztak verébmentes odúkat és etetőket. Azonban kevesebb, mint egy emberöltő alatt sokat romlott a helyzet, Európa sok részén a verebeknek ma már ritkának számítanak - figyelmeztet holnapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Magyarország szerencsére még nem tart itt, verebeink állománya egyelőre nem csökken kimutathatóan, ez a stabilitás ugyanakkor csak odafigyeléssel, gondoskodással tartható fenn, s ennek fontos része a téli etetés is.

Nem zavarják el a cinegéket - az igazság az, hogy a cinegék nem ijednek meg az etető többi madarától. Az "elűzött cinege" megfigyelések hátterében nem az ijedtség, hanem a magevőkétől eltérő táplálkozási stratégia áll. Míg a pintyfélék a maghalom közepébe ülve folyamatosan az etetőn szeretnek tartózkodni, a cinegék egy-két napraforgómagot felkapva a sűrű bokrosba húzódnak, hogy ott bontsák fel a magot. Ez az oka annak, hogy fürgén ide-oda ugrálva látjuk őket az etetőn, nem pedig a "félelem" a verebektől.

A csapatosan mozgó, maghántoló táplálkozású verebek nélkülözhetetlen részét képezik az etetők asztalközösségének mint az áttelelő rovarevő énekesek több fajának alapvető táplálékbázist "előállító" madarak.

Verébmentes Európa?

Nyugat-Európa jelentős részén a veréb - különösen 2007 madara, a mezei veréb - ma már ritkának számít, de vannak olyan régiók is, ahol úgy növekedett fel egy most tizenéves generáció, hogy nem találkozhattak a bokrok között csiripelő madarakkal. Kontinensünkön a verebek járulékos áldozatai az élőhelyek átalakításának, Kínában a tudatos verébirtó hadjáratnak minimum harmincmillió ember is áldozatául esett.

A nem is olyan szürke, ma már nem is annyira gyakori verebek kíméletéről szóló természetvédelmi, ökológiai érvek mellett el kell mondani, hogy ezek a csoportokban élő madarak rendkívül érdekesek, gyakran kimondottan jópofák is. Ha rászánjuk az időt a megfigyelésükre, megértjük, hogy miért lenne szegényebb a világ nélkülük.


[related-post post_id="4070971"]

[related-post post_id="4059111"]

[related-post post_id="4081114"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!