Egyperces

2019.01.20. 18:12

Télen sem maradhatnak magukra a vadak

Jármi - A takarmány folyamatos feltöltése ősztől tavaszig folyamatosan ad munkát a hivatásos vadászoknak.

Jármi - A takarmány folyamatos feltöltése ősztől tavaszig folyamatosan ad munkát a hivatásos vadászoknak.

A vadgazdálkodással foglalkozók felelőssége a téli hónapokban a korábbi évszakokhoz képest jóval nagyobb, hiszen gondoskodniuk kell a területükön élő apróvadak és nagyvadak etetéséről. A takarmányozás kérdése még élesebben vetődik fel akkor, amikor hó borítja a tájat, a vadon élő állatok a hópaplan alól nemigen tudják kikotorni az eleséget.

Folyamatos ellenőrzés

– Rendszeresen hordjuk ki a takarmányt az állatoknak, de a hideg miatt most adunk nekik tápot is. Van külön a szarvasnak és az őznek is koncentrátum, továbbá gyógyszeres, fehérjedús, kalciumdús tápot is kapnak még hozzá. Az eleségek közül nem hiányzik se az almamont, se a kukorica. Az almamont segíti az emésztést és vitaminban gazdag. Készítettünk vályúkat az etetők alá, s most onnan kapják az erősítő szereket, mert a hideg jobban leszívja az állatokat – mondta el érdeklődésünkre Dobai Péter, a jármi Sólyom Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Eleségnek lennie kell!

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen gyakran kell vinni az etetőkbe takarmányt.

– Az attól függ. Általában tíz zsák kukoricát szoktunk az etető alá önteni, kiteszünk továbbá egy fél kocsi almamontot is, az kitart olykor a tél végéig. Ami mont esetleg megfagy a tetején, azt csákánnyal feltöröm, az állatok pedig utána kis alagutakat tudnak fúrni a montba. A kukorica és a só mindig kint van, s most a táp is kint van. Amilyen mértékben fogy, úgy pótoljuk. Az etetők helyenként válogatják, hol és mennyi takarmány fogy el. Ahol több őz van, ott hamarabb elfogy. Ahol kevesebb őz van, kitart akár egy hétig is a takarmány. Más helyre azonban 2-3 naponta is vinni kell az eleséget, vagyis folyamatosan pótoljuk a takarmányt. Van, ahol a tíz zsák kitart 6 napig is, de valahol hamarabb elfogy, ha a környéken több az őz és a fácán, nálunk ugyanis főleg ezek az állatok találhatóak meg. Azt nem lehet megtenni, hogy elfogyott a kukorica, de csak 3-5 nap múlva megyek ismét arra. Ha valahova odaszoktattuk a vadat, akkor annak már enni kell adni folyamatosan, nem lehet magára hagyni egy-két napra sem, mert a hó alól nem tudja kikaparni a táplálékot. Esett itt nálunk vagy 20 centiméteres hó, így az állatok arra a táplálékra vannak rákényszerülve, amit kiviszünk nekik. Havas időjárás esetén teljes mértékben ki vannak szolgáltatva az embernek. Az nem fordulhat elő, hogy nincs táplálék az etető alatt. A takarmány folyamatos feltöltése ősztől tavaszig ad munkát.

Hatnak a gyógyszerek

– A folyamatos takarmányozás és a gyógyszerezés szerencsére meglátszik az állatok küllemén is. Nálunk nem található borzos őz, szép sima a szőre mindegyik állatnak, és nincsen bőrbagócs sem. Ezt a betegséget az okozza, hogy egy légy beköpi az állat szőrét, s a szőr alatt egy bagócs keletkezik, amelyben kifejlődik majd a légy utódja. Az állat szőre és a húsa között szokott kialakulni a bőrbagócs, de a vadászterületünkön élő állatokon nem található ilyen betegség – tette hozzá a szakember.

MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában