sunyi gyilkos

2019.05.07. 07:30

A T. rex korai rokonát azonosították

Egy eddig ismeretlen ragadozó dinoszauruszfajt azonosítottak amerikai őslénykutatók. A kisméretű Suskityrannus hazelae 92 millió évvel ezelőtt élt, a Tyrannosaurus rex egyik korai rokona volt – írták a virginiai műszaki egyetem kutatói a Nature Ecology and Evolution című lapban.

A faj két egyedének csontjait több mint húsz éve fedezték fel az egyesült államokbeli Új-Mexikóban lévő Zuni-medencében, a fajt azonban csak most határozták meg – olvasható az egyetem közleményében.

Mintegy 80-66 millió évvel ezelőtt a tyrannosauridák családjába tartozó hatalmas őshüllők éltek a Földön, köztük a Tyrannosaurus rex is. Az elődeikről szóló ismeretek azonban hiányosak voltak.

A Sterling Nesbitt paleontológus és kutatócsoportja által leírt faj törzsfejlődéstanilag

a legrégebbi, legkisebb tyrannosauridák és a későbbi óriások között helyezkedik el.

Az egyik dinoszaurusz maradványait maga Nesbitt találta 1998-ban, amikor 16 éves diákként részt vett az egyik ásatáson.

A Suskityrannus hazelae koponyájának hossza 25-32 centiméteres,

tehát az állat lényegesen kisebb volt, mint a Tyrannosaurus rex – írták a kutatók.

Csípőmagassága kevesebb mint egy méter, súlya 20-41 kilogramm közötti lehetett. Összehasonlításképpen: egy kifejlett T. rex mintegy kilenc tonnát nyomott.

A Suskityrannus hazelae apró termete ellenére különleges futólábbal és erős harapással bírt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában