Változás

2019.05.16. 07:29

Még az idén új fővárost jelölnek ki Indonéziában

2024-től már nem Jakarta, a túlterhelt metropolisz lesz az ország első városa.

A kormányszervek áthelyezéséről két hete döntött Joko Widodo elnök, a kérdés viszont már több évtizede napirenden szerepel.

„Most véglegesítjük a tanulmányokat, hogy az idén eldöntsük, hová helyezzük át a fővárost, annak érdekében, hogy az építkezések egy vagy két éven belül megkezdődhessenek” – mondta a miniszter újságíróknak.

„Reméljük, hogy 2024-ben az új főváros kész lesz fogadni a kormány új székhelyét” – tette hozzá.

A jelenlegi főváros, Jakarta népessége meghaladja a 10 milliót, az agglomerációé pedig a 30 milliót, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát.

A fejlesztési miniszter szerint mintegy 7 milliárd dollárra tehető évente annak a gazdasági veszteségnek a mértéke, amelyet a közlekedési dugók okoznak.

A főváros áthelyezése mellett szóló másik érv, hogy Jakarta alacsonyan fekvő területen – a város 40 százaléka tengerszint alatt – helyezkedik el, emiatt gyakran fenyegeti árvíz, és a város süllyed a talajvíz túlzott mértékű kinyerése miatt.

Joko Widodo elnök májusban több lehetséges színhelyre, így Kalimantan tartományba és Borneó szigetére is ellátogatott. Borneó szigetén két megoldás lehetséges – erősítette meg a miniszter. A hatóságok igyekeznek jobban kiegyensúlyozni a több mint 13 ezer szigetből álló ország fejlődését.

A Jáva szigetén fekvő Jakarta az ország gazdasági fővárosa maradna.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában