szenzációs adatok

2019.05.15. 14:00

Tíz tény, amit nem tudott a Notre-Dame-ról

A nemrégiben leégett híres katedrális története máig tartogat meglepetéseket.

Forrás: Shutterstock

A világ leghíresebb katedrálisát nemrégiben ért tűzvész újra a figyelem középpontjába állította az épületet. Tíz olyan információt mutat be a Múltkor, melyet sokan nem tudhattak eddig.

1. A gótikus építészet egyik gyöngyszeme, a párizsi Notre-Dame-székesegyház 2019. április 15-én súlyosan megrongálódott. A tűzvész felemésztette a katedrális tetőszerkezetét, amelynek megépítéséhez nagyjából 5000 tölgyfát használtak fel, közülük a legöregebbek a 13. századból származtak.

2. A Szűz Mária tiszteletére emelt Notre-Dame építése 1163-ban kezdődött és csaknem kétszáz évig, 1345-ig tartott.

3. A katedrális komoly károkat szenvedett a francia forradalom alatt. 1793-ban antiklerikális és királyellenes tömegek kifosztották és megszentségtelenítették. A hívők még a miséket sem tarthatták meg a templomban, amely az imák helyett az Értelem kultusza nevezetű, vallásellenes ünnepségnek is otthont adott.

4. Az antimonarchista és egyházellenes forradalmárok 1793-ban 28 bibliai király szobrát is eltávolították a dóm homlokzatáról, majd levágták a szobrok fejét.

5. Bonaparte Napóleon a katedrális egyik megmentőjének tekinthető. A becsvágyó korzikai úgy határozott, hogy az erősen leharcolt állapotban lévő Notre-Dame-ban teszi fejére a császári koronát. A jeles esemény, amelyre 1804-ben került sor, ráirányította az emberek figyelmét a lepusztult dómra.

6. A francia nemzet Victor Hugo 1831-ben megjelent, „A párizsi Notre-Dame” című regényének köszönhetően zárta örökre szívébe a katedrálist. A történet, amelynek központjában a Notre-Dame-székesegyház és a púpos, szörnyszülött harangozó Quasimodo tragikus szerelmi sorsa áll, hatalmas sikert aratott az olvasók körében és nagyban hozzájárult a templom felújítási munkálatainak megkezdéséhez.

7. Bár a kimérák, a Notre-Dame démonszerű kőszörnyei középkori hangulatot árasztanak, a szobrok a 19. század közepén, a katedrális restaurációja során készültek.

8. Az angolok ellen a százéves háborúban harcoló legendás francia hősnőt, Jeanne d’Arc-ot a katedrálisban avatták boldoggá 1909-ben. Csaknem ötszáz évvel korábban a Jeanne d’Arc anyja, Isabelle Romée ugyanitt szólalt fel a lánya ügyében indított fellebbezési tárgyaláson, követelvén a Jeanne d’Arc ellen felhozott eretnekség vádjának eltörlését.

9. A katedrális 69 méter magas tornyai 1889-ig, az Eiffel-torony megépítéséig, Párizs legmagasabb építményei voltak.

10. A Notre-Dame 8000 sípból álló orgonája a világ legnagyobb orgonái közé tartozik. A gigantikus hangszert kezelő zenészt mindig Franciaország legmeghatározóbb orgonistái közül választják és volt, aki egészen haláláig birtokolta a megtisztelő címet. Louis Vierne főorgonista egy, a katedrálisban általa adott orgonahangverseny alatt hunyt el 1937-ben.

Borítókép és fotók: shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!