aukció

2019.06.30. 18:26

Elárverezik az 50 évvel ezelőtti holdséta egyetlen videotekercsét

Tulajdonosának sokáig fogalma sem volt, mit tartalmaznak a szalagok.

(FILES) Picture taken 20 July 1969 of astronaut Edwin E. Aldrin Jr., lunar module pilot walking on the surface of the moon near the leg of the Lunar Module (ML) "Eagle" during the Aopllo 11 extravehicular activity (EVA). Astronaut Neil A. Armstrong. commander, took this photograph with a 70mm lunar surface camera. (Photo by NASA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az 50 évvel ezelőtti holdséta egyetlen fennmaradt videotekercsét árverezi el júliusban a Sotheby's aukciósház.

Milliomos is lehet az a hajdani gyakornok, aki az amerikai űrkutatási hivatalnál (NASA) dolgozott és rengeteg videoszalagot vásárolt meg, hogy később eladja őket.

A Sotheby's júliusi árverésén licitálni lehet arra a szalagra is, amely az aukciósház szerint

a Holdon tett első emberi lépés egyetlen fennmaradt eredeti felvétele.

A NASA Apollo 11 missziójának 1969. július 20-i Holdra szállását követő években a hivatal sok tekercsre készített más felvételt vagy eladta őket, hogy csökkentse a költségeit – mesélte Gary George, aki 1976-ban, egyetemista korában egy kormányzati árverésen több mint 1100 tekercset vásárolt meg összesen 218 dollárért (62 ezer forint)

„Fogalmam sem volt, hogy van-e rajtuk bármi értékes dolog, tévécsatornáknak adtam el őket, hogy vegyenek fel rájuk mást” – mondta el a Reutersnek 65 éves nyugalmazott Las Vegas-i gépészmérnök.

Kiderült azonban, hogy a rengeteg szalag közül három felbecsülhetetlen értékű felvételt rejt.

George nyolc tekercset adott el tévéknek ötven dolláros darabáron. A többit egy templomnak akarta adományozni, éppen pakolta be őket a kocsijába, amikor az apja észrevett köztük egy Apollo 11 EVA feliratot. Az EVA az űrjárművön kívüli tevékenységet (extra vehicular activity) jelenti a NASA-zsargonban.

„Mivel apámat nagyon érdekli az űrhajózás, azt mondta, ezt a hármat meg kellene tartani, egyszer még értékesek lehetnek. Ezért a következő 43 évben magamnál tartottam őket, és történt, hogy megmaradtak” – magyarázta George.

A NASA 2006-ban elismerte, sehol sem találják a Holdra szállás eredeti videóit.

2008-ban George egy NASA-nál dolgozó barátjával nyaralt, akinek az volt a feladata, hogy kutassa fel az elveszett tekercseket.

„Úgy tűnik, elvesztek az Apollo 11 EVA eredeti tekercsei” – idézte George a barátját.

Akkoriban George nem is tudta megnézi a felvételeket, mert nem volt berendezése, amin le tudta volna játszani. Akkor látta azokat először, amikor a beszélgetés után elment egy kaliforniai videostúdióba.

Az egyik tekercsen Neil Armstrong űrhajós első léptei láthatók a Holdon, miközben világhírűvé vált mondata is elhangzik: Kis lépés ez az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.

A felvételeken látható, amint Buzz Aldrin űrhajós a Hold minimális gravitációja miatt lebegve ugrándozik a felszínen, hallható telefonbeszélgetésük Nixon elnökkel, megnézhetjük az amerikai zászló kitűzését, kőzetminták gyűjtését és még sok mást – közölte Hallie Freer, a Sotheby's szóvivője.

A hangot és a képeket Armstrong kamerája közvetítette, mely a mai napig a Holdon hever.

A szalagokért akár kétmillió dollárt is adhatnak a július 20-i árverésen.

A gyűjtők csillagászati összegeket fizetnek az űrkutatás emléktárgyaiért. 2017-ben a Sotheby's 1,8 millió dollárért árverezte el Armstrong holdporos táskáját, amelybe a holdkőzetet gyűjtötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!