fortuna

2019.08.06. 06:30

Hetvenkét éve vezették be Magyarországon a totót

A játék azóta szinte folyamatosan változott, 2-3 évente jelentős átalakításon esett át, de még ma is népszerű.

Forrás: Shutterstock

A tippmix és az online sportfogadás dinamikus fejlődése miatt kissé háttérbe szorult a totó, de jelenleg is több mint 140 ezren totóznak heti rendszerességgel – írta a Magyar Nemzet keddi számában, a Szerencsejáték Zrt. közlésére hivatkozva.

Ugyan a totó szerte a világon kissé háttérbe szorult, de a játék továbbra is vonzó lehetőséget jelent egy stabil fogadói bázisnak. Éppen ezért a totó megszüntetése nincs napirenden, sőt a Szerencsejáték Zrt. folyamatosan dolgozik játékainak a fejlesztésén, s ez alól a 72 éves múltra visszatekintő totó sem kivétel – olvasható a lapban.

Mint írták, a totót 1947. október 19-én vezették be Magyarországon. A játék szinte folyamatosan változott, 2-3 évente jelentős átalakításon esett át. Némelykor a szelvényeket vagy a fogadási ajánlatban szereplő sportágakat módosították, máskor az alapjáték árát, netán a fogadási időszakokat, megint máskor a halmozódási szabályokat és a nyerőosztályok darabszámát.

A hagyományos, kézi feldolgozású szelvényeket 1996. február 24-én vonták ki a forgalomból, és azóta kizárólag gépi fogadások köthetők. 2011 elejétől kezdődően pedig egy héten kétszer is szerencsét próbálhatnak az érdeklődők a sportfogadás ilyen formájával – olvasható.

A cég közölte azt is, hogy 1998-tól napjainkig évente átlagosan több mint 600 darab 13+1 találatos szelvényt rögzítettek. A legtöbbet 1999-ben jegyezték fel, akkor egész évben 1386 alkalommal tippeltek hibátlanul a fogadók, legkevesebbszer – szám szerint 261-szer – pedig 2016-ban találtak telibe az arra vállalkozók.

Az egy fogadási fordulóban elért legtöbb telitalálat 2012. január 23-ra esett, akkor összesen 765 darab 13+1-es született – köszönhetően egyebek mellett a Manchester City és a Tottenham aktuális mérkőzésének, amelyen a 95. percben megítélt és értékesített büntetővel alakult ki a végeredmény. A legnagyobb nyereményt 2013 nyolcadik játékhetében jegyezték fel, akkor több mint 57 millió forintra tett szert a helyesen tippelő játékos. A Szerencsejáték Zrt.-nél hozzátették: ez különösen nagy összeg volt, az elmúlt húsz év átlagos nyereménye ugyanis nem éri el az ötmillió forintot – olvasható a lapban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!