választás

2019.09.05. 08:27

Akár egy aláírás is elég lehet a polgármester-jelöltséghez

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken az lehet polgármester, akit a település választópolgárainak legalább 3 százaléka ajánlott, a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken a polgármester-jelöltséghez legalább 300 választópolgár ajánlása szükséges.

Tizenegy településen, illetve fővárosi kerületben kell legalább 500 érvényes ajánlás ahhoz, hogy valakiből polgármesterjelölt legyen az októberi önkormányzati választáson. Ennél több ajánlást csak a főpolgármester-jelölteknek kell gyűjteniük.

A százezresnél nagyobb helyeken legalább 500 választópolgár ajánlása kell a polgármester-jelöltséghez. Főpolgármester pedig abból válhat, akit legalább 5000 fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek.

A jelöltséghez szükséges ajánlások számát a névjegyzékben szereplők száma alapján a jegyzők állapították meg augusztus 8-án.

Az országban tizenegy település, illetve olyan fővárosi kerület van, ahol a maximális, 500 ajánlás kell a polgármester-jelöltséghez: a fővárosban a III. kerületben, a XI. kerületben, a XIII. kerületben, a XIV. kerületben, valamint Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden.

Van azonban az országban 20 olyan település, ahol a névjegyzékben legfeljebb 33-an szerepelnek, ezeken a településeken egy választópolgár ajánlása már elegendő a polgármester-jelöltséghez.

Ezek a települések a következők: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Becskeháza, Debréte, Gagyapáti, Keresztéte, Nyésta, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony, Tornakápolna, Vas megyében Nemesmedves, Veszprém megyében Megyer és Zala megyében Dötk, Felsőszenterzsébet, Iborfia, Lendvadedes, Pusztaapáti, Ramocsa, Szijártóháza, valamint Zalaköveskút.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában