szenzációs lelet

2019.09.06. 17:07

Félmilliárd éves állatfajt fedeztek fel Kínában

Ez a fosszília képviseli az egyik legrégebbi mozgó és szegmentált állatfajt.

A Jangce folyó Három-szurdok nevű területén talált lelet a Yilingia spiciformis nevet kapta. Szorosan összekapcsolódik az általa hagyott nyommal, amely közvetlenül elpusztulása előtt keletkezett. Ezáltal a kutatók fontos evolúciós információkat tudtak szerezni a kétoldali szimmetriájú állatokról, amelyek egy bizonyos sík mentén két azonos félre bonthatók.

A Kínai Tudományos Akadémia Nankingi Paleontológiai és Geológiai Intézete, és az amerikai Virginia Tech kutatói eredményeiket a Nature című tudományos lapban mutatták be csütörtökön.

A korai állati evolúció hatalmas eseménye a szegmentált testű Bilatéria-fajok megjelenése.

Bár a szakértők eddig is úgy vélték molekuláris kutatások alapján, hogy a mozgásra képes és szegmentált Bilatéria-fajok már az ediakara földtörténeti időszakban (653-539 millió éve) léteztek, eddig nem létezett erre utaló fosszilis bizonyíték.

A kétoldali szimmetriájú állatok közös jellemzője, hogy páros testrészeik vannak, a geológiai múltban és manapság is az egyik legsokfélébb és a legnagyobb csoportot képviselő állatok közé tartoznak. Általában a kambriumi robbanásra, mintegy 541-510 millió évvel ezelőttre tették megjelenésüket és elterjedésüket a Földön, bár régóta sejtették a tudósok, hogy evolúciós elődeik az Ediakara korszakból származnak.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában