megéri a kockázatot?

2019.09.05. 17:30

Fémszennyezést találtak a tetováltak szervezetében

Hogy a nyirokcsomókban felhalmozódó, a tűből származó fémeknek hosszabb távon milyen egészségügyi hatásai lehetnek, egyelőre nem tudni, ennek kiderítéséhez a szakértők szerint további kutatásokra van szükség.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Fémszennyezettek azoknak az embereknek a nyirokcsomói, akiknek a testét tetoválás borítja – állapította meg egy kutatócsoport. A Particle and Fibre Toxicology Journal című szakfolyóiratban napvilágot látott tanulmány szerint a fémek a hónalji, ágyéki és nyaki nyirokcsomókban gyűltek össze. Meglepő módon e fémek nem a tetoválás során használt festékből, hanem a tetováló pisztoly tűjéből származnak – írja cikkében az Origo.

A szakértők a kutatás során elhunyt tetovált és tetoválással nem rendelkező emberek testét vizsgálták meg. A tetováltak nyirokcsomóiban vas-, króm-, és nikkelszemcséket találtak, melyek átmérője az 50 nanométertől egészen 2 mikrométerig terjedt.

Ugyan elképesztően parányiak, mégsem veszélytelenek, mivel a nanorészecskéknél a felület/térfogat aránya sokkal nagyobb, mint a méretesebb részecskék esetében. Ennek eredményeképpen több toxikus anyaggal szennyezhetik a szervezetet.

A legmeglepőbb azonban, hogy a fémpartikulumok nem a festékből származtak. Nagyjából 50 fajta festékmintát néztünk át, ám egyikben sem mutattunk ki fémrészecskéket, miközben arról is gondoskodtunk, hogy az előkészítés során a minták ne szennyeződjenek. Ezt követően gondoltunk arra, hogy jó lenne a tűket is szemügyre venni, ekkor jött a heuréka-pillanat„

– mondta Ines Schreiver, a tanulmány egyik szerzője.

Természetesen akadtak azért szennyeződések a festékekben is, a zöld, kék és piros festékben például titán-dioxidot azonosítottak, amely a kopás során a tűre kerülhet. A fekete festék ugyanakkor nem tartalmazta az említett anyagot.

A felfedezés megmagyarázhatja, miért okoz a tetoválás egyeseknél allergiás reakciókat. Hogy a nyirokcsomókban felhalmozódó fémeknek hosszabb távon milyen egészségügyi hatásai lehetnek, egyelőre nem tudni, ennek kiderítéséhez a szakértők szerint további kutatásokra van szükség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!