India első holdraszállási kísérlete

2019.09.03. 17:54

Levált a Csandraján-2 holdraszálló egysége

A holdraszálló egység a Hold körüli pályán keringő indiai űrszondáról csatlakozott le, várhatóan a hétvégén száll le a Hold déli sarkvidéki területén.

Students wave Indian national flags as the Indian Space Research Organisation's (ISRO) Chandrayaan-2 (Moon Chariot 2), with on board the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-mark III-M1), has been launched in Sriharikota in the state of Andhra Pradesh on July 22, 2019. - India launched a bid to become a leading space power on July 22, sending up a rocket to put a craft on the surface of the Moon in what it called a "historic day" for the nation. (Photo by ARUN SANKAR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Arun Shankar

Az űrszonda és a holdjáró minden rendszere megfelelően működik az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) szerint.

A manőver során a Vikram holdraszálló egységet eltávolították az űrszonda tetejéről, ahol a misszió július 22-i indulása óta elhelyezkedett.

A Vikram a tervek szerint szeptember 7-én hajtja végre India első holdraszállási kísérletét egy viszonylag lapos felszínen, hogy tanulmányozza a korábban felfedezett vízraktárakat.

Ha a mintegy 140 millió dollárba (42,3 milliárd forintba) kerülő missziót sikeresen végrehajtják,

India lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon.

Ez lesz az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

„A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb. Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója” – mondta K. Szivan, az Indiai Űrkutatási Szervezet vezetője.

Az indiai holdraszálló egység az égitest olyan pontjára érkezik, ahol korábban nem szállt le űreszköz.

A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon.

A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!