Páratlan gyűjtemény

2019.09.23. 23:16

Nem féltek a fáraó átkától Párizsban

Rekordszámú, csaknem másfél millió látogatója volt a párizsi Tutanhamon-kiállításnak.

Forrás: AFP

Fotó: Mohamed El-Shahed

Látogatói rekordot döntött Franciaországban a vasárnap zárult párizsi Tutanhamon-kiállítás, amelyre 1,42 millióan voltak kíváncsiak.

A korábbi rekordot szintén egy Tutanhamon-kiállítás tartotta Franciaországban: 1967-ben 1,24 millió látogatója volt a Tutanhamon és kora című tárlatnak, amelyet akkor az „évszázad kiállításaként” méltattak.

A márciusban megnyílt Tutanhamon: az arany fáraó kincsei című kiállításon több mint 150 tárgyat mutattak be Tutanhamon sírjából, köztük szerepelt 60 olyan tárgy, amely korábban sohasem hagyta el Egyiptomot.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője elmondta, hogy a kiállítás szinte teljes anyaga a kairói Egyiptomi Múzeumból származik. A páratlan gyűjteményt jövőre Sydney-ben, majd további helyszíneken is bemutatják, végül a jövőre megnyíló gízai Nagy Egyiptomi Múzeumban helyezik el 2024-ben.

„Tekintsék meg a gyűjteményt, mielőtt örökre visszatérne Egyiptomba” – hangsúlyozta Vaziri.

A kiállítás anyaga Párizs után először Londonba érkezik. A brit fővárosban 1972-ben rendezték meg a Tutmania című kiállítást a gyermek fáraóról a British Múzeumban, amelyre 1,6 millióan látogattak el.

A londoni kiállítás házigazdája ezúttal a Saatchi Galéria lesz, a tárlat november 2-án nyílik meg és 2020 májusáig látható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!