őslakosok voltak

2019.10.14. 18:08

Ritka ősi sírokat tártak fel német kutatók

Az egyik sírban olyan ékszerekre leltek, amelyeket eddig csak a Kárpát-medencében és a balkáni térségben találtak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: krugloff

A Tübingen járáshoz tartozó Ammerbuch közelében lévő sírrendszer az időszámítás előtti 53. századból származik a Tübingeni Egyetem kutatóinak és a baden-württembergi műemlékvédelmi hatóság szakembereinek becslései szerint.

Az egyetem és a stuttgarti hatóságok hétfőn közölték, hogy a régészek a területen egy nő sírját találták, akit az időszámítás előtti 52. században temettek el. A halott egy mészkőgyöngyökből készült láncot viselt a nyakán. Ilyen korakőkorszaki ékszereket eddig csak a Kárpát-medencében és a balkáni térségben találtak, Dél-Németországban azonban még nem.

A 2017-ben kezdődött ammerbuchi ásatásokkal a tudósok rekonstruálni akarják a Felső-Neckar régió és Ammertal térségének betelepedési történetét – mondta el Raiko Krauss, a Tübingeni Egyetem őskori és újkori történelmi intézetének munkatársa. További kutatásokkal szeretnék megmutatni, hogyan váltak az őslakosok gyűjtögetőkből és vadászokból állattenyésztőkké és földművesekké.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!