Járvány

2020.03.20. 09:49

A járvány miatt még az újabb Holdra szállás is késhet

A koronavírus-járvány veszélye miatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA ideiglenesen bezárta két űrhajófejlesztő és összeszerelő üzemét, ami miatt késedelmet szenvedhet az amerikai űrhajósok tervbe vett visszatérése a Holdra négy év múlva.

This NASA photo released on January 6, 2020 shows NASA’s powerful new rocket, the Space Launch System (SLS), which will send astronauts a quarter million miles from Earth to lunar orbit at the Michoud Assembly Facility in New Orleans, Louisiana. - The agency is committed to landing American astronauts, including the first woman and the next man, on the Moon by 2024. Through the agency’s Artemis lunar exploration program, we will use innovative new technologies and systems to explore more of the Moon than ever before.On January 1, 2020, NASA Administrator Jim Bridenstine tweeted: "Making progress! The massive @NASA_SLS core stage is moving to Building 110 at the Michoud Assembly Facility in Louisiana. There it will be readied for the Pegasus barge and its trip to @NASAStennis. Thank you to the @NASA team for working through the holidays!" (Photo by Jude Guidry / NASA / AFP)

Forrás: AFP / NASA

Fotó: Jude Guidry

Jim Bridenstine NASA-igazgató csütörtöki közleményében arról tájékoztatott, hogy bezárt a New Orleans-i Michoud szerelőcsarnok és a közeli Mississippi állambeli Stennis űrkozpont, tekintettel arra, hogy terjed a térségben a koronavírus-járvány, ráadásul az utóbbi üzem egyik alkalmazottja is megfertőződött.

Bridenstine közleménye szerint a járványhelyzetben a NASA vezetői az alkalmazottak egészségét és biztonságát tartják a legfontosabbnak, ezért

függesztik fel a munkát mindkét üzemben, ahol az amerikai Hold- és Mars-programhoz fejlesztik az SLS hordozórakétát és Orion személyszállító űrhajót.

A NASA tavaly tavasszal ismertette a három szakaszban megvalósítandó Hold-program részleteit. Eszerint

2024-re tervezik űrhajósok küldését a Holdra, majd a harmincas évek közepén a Marsra.

Hírügynökségek szerint az üzembezárások fékezhetik a Holdra szállási programot, amely fontos lépcsőfoka a későbbi Mars-programnak.

Borítókép: munkálatok a New Orleans-i Michoud szerelőcsarnokban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!