klímaváltozás

2020.03.04. 11:58

Jégtörővel vittek ellátmányt a jégbe fagyasztott sarkkutató hajóhoz

Egy orosz jégtörőnek sikerült elszállítania az ellátmányt és a friss személyzetet minden idők legjelentősebb sarkkutató expedíciójához, mely a német Polarstern (Sarkcsillag) kutatóhajón, az Északi-sarktól több mint 150 kilométerre vizsgálja a klímaváltozást – közölte az Alfred Wegener Kutatóintézet.

(FILE) - The file picture shows tourists in red clothes next to ice breaker 'Capatin Dranitsyn' near Sibirian island Severnaya Zemlya, in Russia, 24 August 1999. Photo: Hinrich Baesemann

Forrás: AFP

Fotó: Hinrich Baesemann

A Dranyicin Kapitány nevű orosz jégtörő pénteken közelítette meg a Polarsternt, a hétvégét az emberek és az ellátmány hómobilos és gyalogos átszállításával töltötte. A Dranyicin a szállítással rekordot is döntött: messzebb jutott saját erejéből, mint bármely más hajó eddig az évnek ilyen korai szakaszában.

Két nappal a találkozás előtt a Polarstern saját rekordot állított fel: 156 kilométerre közelítette meg az Északi-sarkot, vagyis messzebb jutott, mint bármely hajó eddig az arktiszi télben.

Jégtáblához fagyasztva sodródik

A 140 millió eurós (47,1 milliárd forint) expedíció kutatóhajóját ősszel egy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához fagyasztották oda, a jégen kutatótábort alakítottak ki. A hajó a jégtáblával egy éven át sodródik a Jeges-tengeren, a sarkvidék belsejébe is eljuthat, ahova jégtörőhajók nem lennének képesek utat törni a vastag téli jégben.

Az együtt sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás, és a Polarstern valahol Grönland és a Spitzbergák között kiszabadul a jég fogságából. Ezt követően indul a begyűjtött adatok értékelése.

1/2: 2 new records in the history of " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#polar research!

On 24 Feb " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Polarstern’s #icedrift took her to 88°36’ North, just 156 km from the #NorthPole. Never before had a ship ventured so far north during the #Arctic winter. #MOSAiCexpedition 📸 M.Ernst/D.Stürmer (@UFA_ShowFactual) pic.twitter.com/tWzulxsbdw

— MOSAiC Expedition (@MOSAiCArctic) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">March 3, 2020

A kutatók elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

Húsz ország – köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína – kutatói használják alaptáborként a hajót, hogy méréseket és kísérleteket végezzenek.

Fűtött tartályokban viszik át a gyümölcsöt

A Polarstern személyzetváltása komoly kihívást jelentett, mivel az Arktiszon ilyenkor szinte egésznapos a sötétség és a tengeri jég ebben az időszakban a legvastagabb.

Miután a Dranyicin keresztültörte magát a befagyott tengeren és a Polarsterntől biztos távolságban, egy kilométernyire megállt, a legénység speciális fűtött tartályokban szállította át a friss gyümölcsöt és zöldséget az akár -58 Celsius-fokost is elérő hidegben.

A kutatóhajón tartózkodó nagyjából 100 ember az expedíció második, tízhetes szakaszában mintegy 8100 tojást, 1360 kilogramm burgonyát és 86 üveg Nutellát fogyasztott el.

A következő váltást és szállítást már repülőgéppel végzik, mivel március végére lesz elég fény, hogy a jégtáblán megoldják a leszállást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!