enyvesollójú

2020.03.11. 14:16

Méregdrága kamerát lophatott el egy óriásrák a Karácsony-szigeten

Az akár egyméteresre és négykilósra is megnövő pálmatolvaj jól ismert kleptomán hajlamairól.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Joaquin Corbalan P

Óriásrák lophatott el egy 6000 ausztrál dolláros hőképkamerát az Indiai-óceánban fekvő Karácsony-szigeten.

Annabel Dorrestein, a Western Sydney Egyetem kutatója a repülőkutyák (nagydenevérek) életmódját tanulmányozza az Ausztráliához tartozó szigeten. Egyik nap hűlt helyét találta méregdrága berendezésének, és azt gyanítja, hogy a világ legnagyobb ízeltlábúja, az akár egyméteresre és négykilósra is megnövő pálmatolvaj egy példánya vihette magával.

Rob Muller, a helyi nemzeti park vezetője szerint az angolul kókusz- vagy rablóráknak nevezett állat jól ismert kleptomán hajlamairól. E rákféle nagyon kíváncsi, és igen jó szaglású, aminek köszönhetően mindenhova eljut. A „meglopott” denevérkutató is már többször rajtakapott pálmatolvajokat, amint megpróbálták elhurcolni felszerelése egyes darabjait.

Az ABC ausztrál tévé tudósítása szerint Dorrestein eldőlve találta a kameraállványt, amelyen a feltételezett tettes karomnyomokat is hátrahagyott. A kutató úgy gondolja, hogy az átszámítva több mint egymillió forintba kerülő kamerát a pálmatolvaj magával vitte az erdőbe, de a készüléket egyelőre nem találja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!