ez lehet a megoldás

2020.03.22. 18:06

Sikerült tengervízből ivóvizet előállítania két francia cégnek (videó)

Az ivóvíz ellátás napjainkban egyre nagyobb problémát jelent, de most lehet, hogy megoldást talált két francia cég. Teljesen különböző technológiát használnak, de mindkettő nagyon hatékonynak bizonyul.

Forrás: Shutterstock

Manapság a Földön rendelkezésre álló vízkészlet 97 százaléka a tengerből származik, tehát, fogyasztásra alkalmatlan, és a maradék 3 százaléknyi édesvíz egyre nagyobb ütemben fogy, így hát

égető problémává nőtte ki magát a lakosság ivóvíz ellátása.

A hét milliárd lakosból mintegy két milliárdan nem jutnak rendszeresen ivóvízhez. Emiatt a vízgazdálkodás minden bizonnyal az elkövetkező évek egyik legnagyobb kihívása lesz, mivel a népesség növekedésével a helyzet még tovább fog romlani. Most azonban úgy tűnik, hogy két francia vállalat is megtalálta a módját annak, hogy ivóvizet állítsanak elő tengervízből – közölte a V4NA Hírügynökség.

A két vállalat egymástól függetlenül, műszaki szempontból teljesen eltérő módon oldotta meg a problémát.

Az egyik cég, az OFW Ships egy régi orosz kompon telepített egy speciális rendszert, mely 300 méteres mélységből szivattyúzza fel a tengervizet, ezután megszűri, csökkenti a só-és klórtartalmát, végül pedig palackokba töltik az immár iható vizet. A palackozó gépsor igen hatékony, hetente egymillió üveg ivóvizet állít elő.

Az Ôdeep névre keresztelt enyhén sós ízű palackozott ivóvíz 78 tengeri ásványt tartalmaz, viszont egyelőre elég borsos áron lehet hozzájutni, ugyanis egy palack ára 1,9 euró, ami a hagyományos ásványvíz árának a hatszorosa.

A Marine Tech nevű másik cég

desztillációval teszi ihatóvá a tengervizet, melyet egy Helio névre keresztelt nagy gömb alakú tartályba gyűjtenek.

A gömb neve utal a technológiára, a napsütés hatására a gömbben lévő víz felmelegszik 100 fokra, kiválik belőle a só és a tiszta ivóvíz lecsapódik a gömb falán. A magas hőmérsékletnek köszönhetően elpusztulnak a vízben lévő baktériumok, így egészséget ivóvizet kapunk. Egy gömb ára 2000 euró és naponta 10-12 liter ivóvíz előállítására képes, ami egy öttagú család napi szükségleteit fedezi. A gömbökből már vásároltak Tahitin, Maliban és az Omán Szultánságában is, ahol ennek köszönhetően nagy mennyiségű ivóvizet tudnak előállítani akár a sivatag közepén is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!