csodahely

2020.05.16. 10:05

Szinte teljesen megtelt a bibliai Genezáreti-tó a heves esőzések miatt

A tó a keresztény zarándokok által gyakran látogatott hely.

Israelis visit the Sea of Galilee known in Hebrew as the Kinneret in northern Israel on May 4, 2020 amid the coronavirus Covid-19 pandemic. - Sea of Galilee the Israel's main source of freshwater reached the highest water level since 1992 following heavy rains in the past year winter, Aimed the coronavirus spread tourists and pilgrims are not allowed to visit the place yet. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Menahem Kahana

Éveken át a szárazság miatti nagyon alacsony vízállás okozott gondokat, most viszont az elmúlt hónapok különösen heves esőzései miatt szinte teljesen megtelt az Izrael északi részén lévő édesvízi Kineret-tó, vagyis a bibliai Genezáreti-tó.

Vízszintje jelenleg 208,9 méterrel a tengerszint alatt található, mindössze tíz centiméter hiányzik a tetőzéshez

- közölték pénteken az izraeli vízügyi hatóságok.

Egy több éven át tartó száraz időszakot követően 2017-ben a vízszint rekordnak számítóan alacsonyan, 214 méterrel volt a tengerszint alatt.

A Kineret-tó a világ legalacsonyabban fekvő édesvízi tava. Izrael legfontosabb természetes vízforrását a Szíriából és a Golan-fennsíkról érkező folyók táplálják.

A keresztény hagyományok szerint Jézus a tó partján töltötte ifjú éveit. A Biblia szerint számos csodát hajtott itt végre, például a „kenyérszaporítást”, itt térítette meg Pétert, itt járt a vízen és itt tartotta meg hegyi beszédeit. A tó partján számos templom állít emléket a krisztusi csodáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!