nem értik, mi történt

2020.06.21. 22:00

Rejtélyes elefántpusztulás okát vizsgálják Botswanában

A hatóságok kizárják, hogy vadorzók ölték volna meg méreggel a vastagbőrűeket, mert az állatokat megcsonkítatlanul, az agyarukkal együtt találták meg, és kizárják a lépfenefertőzést is, ami pedig időnként előfordul a világ legnagyobb elefántpopulációjának otthont adó országban.

Forrás: Shutterstock

A múlt év októberében mintegy száz elefántot találtak holtan Botswanában, de akkor is csak az állatok egy része pusztult el lépfenében, a többi a szárazság következtében.

A lakosságot óva intették az elpusztult állatok húsának elfogyasztásától, a megtalált tetemeket elégetik.

A tágas botswanai szavannákon él az afrikai elefántok egyharmada, mintegy 135 ezer állat.

A kelet-afrikai országban hétfőn hozzákezdtek az orrszarvúak biztonságos helyre telepítéséhez és szarvuk eltávolításához, hogy megvédjék őket a vadorzóktól. Tavaly decembertől május elejéig az Okavango folyó deltájában 25 rinocéroszt öltek az orvvadászok, kihasználva, hogy a koronavírus-járvány miatt távol maradtak a szafarituristák.

Összehasonlításképpen: egy sokkal hosszabb időszakban, 2018 októbere és 2019 decembere között 31 orrszarvú esett a vadorzók áldozatául.

Az orrszarvúak szarvának lefűrészelése fájdalommenetes és a hatóságok azt ígérik, hogy igyekeznek a minimumra csökkenteni a stresszt is, amit a művelet okoz az állatoknak. A „műtét” után az állatokat szoros megfigyelés alatt tartják mindaddig, amíg visszatérnek normális napi életvitelükhöz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!