öröm

2020.10.25. 17:00

Jelentősen nőtt a pingvinek és a kormoránok populációja a Galápagos-szigeteken

A védett szigetvilág Ecuador partjaitól ezer kilométerre nyugatra található a Csendes-óceánban.

Forrás: Shutterstock

Jelentősen nőtt a Galápagos-szigeteken a pingvinek és a röpképtelen kormoránok populációja – számolt be róla a Galápagosi Nemzeti Park pénteken.

A legutóbbi felmérés szerint 1940 galápagosi pingvin és 2200 röpképtelen kormorán él a szigeteken. Ekkora pingvinpopulációt utoljára 2006-ban mértek, a kormoránok pedig még sohasem fordultak elő ilyen magas számban a szigeteken.

A felmérés szerint a két állatfaj legtöbb kolóniája az Isabela- és a Fernandina-szigeten, valamint a Marielas mini szigetcsoporton él. Tavaly a pingvinek száma 1451, a kormoránoké pedig 1914 volt.

A nemzeti park azzal magyarázta a veszélyeztetett fajok közé tartozó röpképtelen kormoránok gyarapodását, hogy a La nina éghajlati jelenség kedvező hatásai miatt több élelemhez jutottak. Emellett a pandémia következtében jelentősen visszaesett az idegenforgalom, így a földön fészkelő madarak költését semmi sem zavarta meg.

A galápagosi pingvinek csak 35 centiméter magasra nőnek meg, a faj legkisebb képviselői. Emellett csak ez a pingvinféle él az egyenlítőnél. A galápagosi kormoránok is különlegesek: nem képesek röpülni, de a víz alatt kitűnően úsznak.

A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A védett szigetvilág Ecuador partjaitól ezer kilométerre nyugatra található a Csendes-óceánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!