egy árverésről

2020.11.17. 15:54

Különleges napóra tért haza Dél-Koreába

Egy üstformájú, az 1392 és 1910 közötti Csoszon-dinasztia idején készült napóra került vissza az Egyesült Államokból Dél-Koreába – jelentette be kedden a kelet-ázsiai ország örökségvédelmi alapítványa.

Forrás: Shutterstock

A Tengerentúli Koreai Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány júniusban vásárolta meg a napórát egy egyesült államokbeli aukción és két hónappal később Dél-Koreába szállította. A műkincs egyike az úgynevezett anbuilgu – üstformájú napóra, amely az ég felé néz.

Az anbuilgut Nagy Szedzsong uralkodása idején találták fel a 15. században az év kínai szoláris naptár szerint 24 szakaszának (szoláris periódus), valamint a nap múlásának nyomon követésére.

Ezeket a napórákat a nyüzsgő városi területek különböző pontjain állították fel, hogy az emberek könnyedén ellenőrizhessék az időt.

Az alapítvány szerint a nyáron megvásárolt napóra, amely csaknem 24 centiméter széles és 11,7 centiméter magas, feltehetőleg a 18-19. században készült.

Rézötvözetből készült, a karimáján és a belsején aprólékos ezüstdíszítés fut végig, lábai sárkányt és teknőst formáznak.

Dél-Koreában hét angbuilgu található, további hármat más országok, köztük Japán őriznek.

Az alapítvány szerint az Egyesült Államokból visszakerült napórát szerdától december 20-ig nézhetik meg az érdeklődők a Koreai Nemzeti Palotamúzeumban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!