katasztrófa

2020.12.17. 07:15

Pusztító ciklon közelít a Fidzsi-szigetekhez

Óránkénti 250 kilométeres széllel fenyegető, pusztító ciklon közelít a Fidzsi-szigetekhez, ezért a kormány országos kijárási tilalmat rendelt el és a tömegközlekedést is teljesen leállította csütörtökön.

Forrás: Shutterstock

A Yasa névre keresztelt vihar várhatóan péntek hajnalban éri el az országot, és feltehetően áradásokat is okoz majd. Helyi idő szerint csütörtökön 16 órától 14 órán át senki sem hagyhatja el az otthonát, aki pedig alacsony területeken lakik, azt felszólították, hogy a vihar elől magasabban fekvő helyeken keressenek menedéket.

„A szupervihar nagyjából az egész országot érinti majd”

– üzente a Facebookon közzétett videójában Frank Bainimarama miniszterelnök, hozzátéve, hogy a Yasa jóval erősebb lesz, mint a 2016-os Winston ciklon, amely a déli félteke eddig feljegyzett legerősebb vihara volt. Akkor mintegy negyvenen haltak meg és tízezrek váltak földönfutóvá.

Bainimarama emlékeztetett, hogy az ország lakosságának 95 százaléka olyan területen él, amelyen át fog vonulni a vihar, és figyelmeztetett, hogy a tengerparton 10 méteres hullámokra kell számítani. A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy természeti veszélyhelyzetet rendeltek el, amely szélesebb jogköröket biztosít a rendvédelmi erőknek az előírások betartatásához.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!