Ipari forradalom

2021.01.12. 12:00

Különleges épület maradványaira bukkantak egy parkoló alatt Manchesterben

Viktória korabeli közfürdő maradványaira bukkantak egy parkoló alatt Manchesterben.

Az 1857-ben átadott Mayfield fürdőt textilipari munkásoknak és a környéken lakóknak építették, hogy legyen hol fürdeniük és kimosni a ruhájukat. A fürdőben voltak külön női és férfi medencék, családi mosakodóhelyiségek és ruhamosó-helyiségek.

A fürdő a második világháborúban dőlt romba a német bombázások alatt.

A Salfordi Egyetem régészei két nagy csempézett medencét, a víz felmelegítésére és áramoltatására szolgáló kazánok, kürtők és szivattyúk részeit tárták fel.

„A Mayfield fürdő lenyűgöző példája a szociális és közegészségügyi vívmányoknak, amelyeket az ipari forradalom hozott magával”

jelentette ki Graham Mottershead projektvezető.

„Amint felduzzadt a város lakossága a gyári munkásokkal, a silány életkörülmények a zsúfolt szállásokon a kolera és a tífusz terjedéséhez vezettek. A Mayfield környékén élő és dolgozó emberek számára a fürdő a tisztaság és a közegészség alapvető elemét jelentette”

tette hozzá a kutató.

„Az ipari forradalom alatt végbemenő változások és újítások gyors tempója miatt sok vívmányról nem is tudunk. Az ehhez hasonló ásatások segítenek többet megtudni az emberiség történetének egyik legjelentősebb időszakáról, Mayfield esetében pedig a manchesteri emberek öröksége szempontjából egy fontos helyszínről”

hangsúlyozta Mottershead.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik