Járvány

2021.01.16. 07:02

Szombattól szigorodik a kijárási korlátozás Franciaországban

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján szombattól az ország egész területén 18 órától senki sem tartózkodhat közterületen, megerősítik a határvédelmet és az iskolákban is fokozott egészségügyi protokoll lép életbe.

Fotós: Hans Lucas via AFP

Franciaországban nem enyhül a koronavírus járvány a megfelelő mértékben, ezért további szigorításokra van szükség – erről beszélt Jean Castex miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormányfő bejelentette, hogy szombattól az ország egész területén 18 órától kezdődő kijárási tilalmat vezetnek be,

mivel már nincs az országban olyan terület, ahol a megbetegedések száma 50 alatt lenne 100 000 lakosra vetítve. A hétvégétől kezdve tehát legalább két héten keresztül tilos lesz az utcán tartózkodni Franciaországban 18 és reggel 6 óra között.

A hagyományos vírus sokkal fertőzőbb mutáns brit variánsa egyre nagyobb számban van jelen az országban, jelenleg napi 200-300 új esetet regisztrálnak, ezért a francia kormány úgy döntött, hogy megszigorítják a határok ellenőrzését.

Hétfőtől minden Európai Unión kívüli országból érkező személynek PCR tesztet kell csináltatnia.

Csak negatív teszt birtokában szállhatnak fel az utasok a Franciaországba tartó repülőkre vagy hajókra. Az országba érkező utasoknak továbbá vállalniuk kell, hogy egy hetes karanténba vonulnak, melynek leteltével újabb PCR tesztet csináltatnak.

Az iskolákat egyelőre nem zárják be, de megerősített egészségügyi protokollt vezetnek be az étkezdékben, a középiskolások pedig január 20-tól hibrid oktatásban fognak tanulni, tehát lesznek online és jelenléti óráik is.

A sajtótájékoztatón Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került vállalatoknak nyújtott támogatással kapcsolatban bejelentette, hogy a cégek az állami hitelek visszafizetését, mely eredetileg márciusban kezdődött volna, kitolhatják egy évvel.

Tehát lehetőséget kapnak rá, hogy 2021 márciusa helyett 2022 márciusában kezdjenek törleszteni, függetlenül attól, hogy mekkora cégről van szó és hogy milyen jellegű tevékenységet folytat. A gazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány megnövelte a vállalatok megsegítését célzó szolidaritási alapot, ami havi 4 milliárd euróba kerül a francia államnak.

Jean Castex miniszterelnök kihangsúlyozta a védőoltások fontosságát, elmondta, hogy jelenleg 700 oltási központ működik az országban és az a cél, hogy január végéig egy millió lakos kapja meg a védőoltást.

Borítókép: Illusztráció/AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában