fontos feladatuk van

2021.02.26. 13:03

Megalakult a múzeumi macskák és gondozóik szakszervezete Szentpéterváron

Az egérfogók legutóbb decemberben kerültek bele a világ híradásaiba, amikor egy francia férfi rájuk hagyta vagyonának egy részét.

3136794 06/22/2017 Achilles the cat that lives in the State Hermitage Museum in St. Petersburg, predicted the victory of Australia's national football team in the 2017 FIFA Confederations Cup match against Cameroon. Photo: Achilles and State Hermitage Museum's veterinary surgeon Anna Kondratyeva, left, and research fellow Maria Khatunen. Aleksandr Gal'perin/Sputnik (Photo by Aleksandr Gal'perin / Sputnik / Sputnik via AFP)

Forrás: Sputnik/AFP

Fotó: Aleksandr Gal'perin

Az érdekvédelmi szervezet a macskák és gondozóik jogai fölött fog őrködni. Emellett igény esetén megosztja más múzeumokkal a gyűjtemény rágcsáló elleni védelem terén szerzett gazdag tapasztalatait.

Marija Haltunen, az Ermitázs illetékes szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a múzeumi egerek levadászására tartott macskákat megbecsülik és jól bánnak velük. A szakszervezet megalapításával a kezdeményezők éppen ennek az állapotnak a fennmaradását szeretnék biztosítani.

A szakszervezet tevékenysége Haltunen szerint hivatalosan májusban, az Ermitázs macskáinak hivatalos napján veszi kezdetét.

A Néva parti világhírű szépművészeti múzeumban, a 18. században épült Téli Palota alagsorában a kezdetektől tartanak macskákat azt ottani értékek és gyűjtemények védelmére. Az egérfogók legutóbb decemberben kerültek bele a világ híradásaiba, amikor egy francia férfi rájuk hagyta vagyonának egy részét.

Borítókép: Achilles, az Ermitázs egyik macskája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!