ősérme

2021.04.23. 11:29

Árverésre bocsátják az első amerikai dollár prototípusát

Az érmét 1794-ben nyomták az Egyesült Államok Pénzverdéjében, Philadelphiában.

Forrás: Heritage Auctions

Fotó: HA.com

A rézből készült érme Bob Simpson üzletember, a Texas Rangers baseballcsapat társelnöke tulajdonában van és a Heritage aukciósház, amely pénteken Dallasban árverezi el a ritkaságot, 350–500 ezer dollár (90–150 millió forint) közötti összeget vár érte.

Az érme nagyon hasonlít a később Philadelphiában vert ezüstdollárokhoz, de hiányoznak róla a csillagok.

„A későbbi dollárérmék elülső oldalára csillagokat nyomtak, ezért a csillagok nélküli érmékre a gyűjtők és az intézmények az ezüstdollárok egyfajta prototípusaként tekintenek”

– mondta Jacop Lipson, az aukciósház illetékese.

Ennek az érmének az elülső oldalán a szabadságot megszemélyesítő nőalak lengő hajú portréját és az 1794-es dátumot nyomták, hátsó oldalán egy kicsiny sas látható egy kövön egy koszorúban. Hasonló, csillagok nélküli példányok a Smithsonian Intézet Nemzeti Numizmatikai Gyűjteményében vannak.

Az érme korrodálódott és nincs tökéletes állapotban, valószínűleg azért, mert eltemették az eredeti pénzverde területén. Vannak karcolások és más kisebb sérülések is barna színű felületén – mondta Lipson.

Az aukciósház szerint az érme nyolcszor cserélt gazdát, Simpson 2008-ban vette meg gyűjteményébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!