Rejtély

2021.05.26. 16:07

Nyomozzák, mi miatt pusztult el a partra sodródott bálna

Újabb elpusztult bálna sodródott partra a San Franciscó-i öböl térségében: a Pacifica State Beachnél észlelt szürke bálna a tizenkettedik elhullott tengeri emlős, amelynek tetemét partra vetette a víz a régióban idén tavasszal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A mostani, 14 méteres felnőtt hímmel együtt eddig tíz szürke bálna, valamint egy kis ámbráscet és egy közönséges barázdásbálna teteme sodródott partra az öbölben.

Az elhullott példányok egy részét hajók gázolták el vagy az alultápláltság okozta halálukat.

A péntek délután felfedezett legújabb példány halálának oka azonban egyelőre ismeretlen. A szakemberek nem végeztek boncolást, ám szövetmintákat gyűjtöttek további tanulmányozásra a Kaliforniai Tudományos Akadémia számára. A tetemet visszavontatják a nyílt vízre.

Michael Milstein, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szóvivője szerint noha az idén eddig elpusztult szürke bálnák száma magas, az elmúlt néhány év szintén szokatlan volt. Idén eddig 13 szürke bálna pusztult el Kalifornia térségében, míg tavaly május végéig 18, az előző év azonos időszakában 34.

A NOAA 2019-es vizsgálata „szokatlan halálozási eseményként” határozta meg a bálnák pusztulását.

Milstein szerint idén eddig 70 szürke bálna vetődött partra Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada partvidékén. 2019-ben ez a szám 214, tavaly 174 volt.

A szürke bálnák populációja továbbra is egészségesnek számít.

A kutatók 2016-ban nagyjából 26 ezerre, jelenleg 20 ezerre becsülik az Észak-Amerika nyugati pereménél élő bálnák számát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!