régészet

2021.05.01. 17:18

Ókori, egyiptomi sírokat tártak fel

Az ókori Egyiptom történetének három különböző korszakából való 110 sírt – köztük a történelem előtti időkből származó temetkezési helyeket – tártak fel régészek a Nílus deltájánál fekvő Dakahlija kormányzóságban – közölte az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A felfedezés tovább gyarapítja az ókori Egyiptom történetével kapcsolatos ismereteinket, mivel a leletek három különböző civilizációból származnak” – mondta Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

Ezek a predinasztikus kor, amely Egyiptom történelmében a dinasztiák korát megelőző időszak volt (i.e. 6000-3150), a Nagada III periódus, amely a Nagada kultúra utolsó fázisa volt az i.e. 3200 és i.e. 3000 között, valamint a második átmeneti kor (i.e. 1782-1570), amikor a hükszoszok uralták az ókori Egyiptomot.

A predinasztikus korból – az alsó-egyiptomi Boto I és II civilizáció idejéből – származó 68 sír többsége kerek vagy ovális, a bennük lévő múmiák összegörnyedve fekszenek bal oldalukon. A sírok egy része agyagedényekben eltemetett újszülöttek maradványait őrzi.

A második átmeneti korhoz kötődő 37 sírból 31 négyszögletes és 20-85 centiméter mély. A többiben fiatal gyerekeket temettek el agyagszarkofágokban.

A Kairótól nagyjából 150 kilométerre északkeletre fekvő régészeti lelőhelyen feltárt sírok közül öt származik a Nagada III periódusból.

A régészek temetkezési agyagedényeket, amuletteket, kőedényekbe faragott szkarabeuszokat, kőeszközöket és fülbevalókat is találtak a helyszínen, ahol tovább folytatódnak az ásatási munkálatok.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!