rekordáron kelt el

2021.06.12. 09:00

A világ legdrágább numizmatikai ritkasága lett az arany pénzérme

Az 1933-ban Amerikában vert aranyérme 19,5 millió dollárért cserélt gazdát, a bevételt pedig jótékonysági célokra fordítják.

US-AUCTION-COINS-STAMPS

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert „dupla sas” aranyérme 19,5 millió dolláros (5,58 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi New York-i aukción.

Ezzel ez az érme lett a világ legdrágább numizmatikai ritkasága. Az árverést szervező Sotheby's becsüsei előzetesen 10-15 millió dollár közötti leütési árral számoltak.

Az 1933-as arany pénzérméből mindössze 13 példány ismert, és az aukcióra bocsátott az egyetlen, amely valaha is magántulajdonba kerülhetett.

Az aranypénzeket 1907-ben kezdték verni Theodore Roosevelt amerikai elnök kívánságára, aki rajongott az antik görög pénzérmékért, és azt akarta, hogy hasonló szépségű aranypénzek legyenek forgalomban az Egyesült Államokban is.

Távoli rokona, Franklin Roosevelt elnök azonban a bankválság miatt 1933-ban elrendelte, hogy az aranypénzeket cseréljék le bankjegyekre, és az érméket olvasszák be, hogy az országnak legyen aranytartaléka. Az 1933-ban vert, forgalomba sem került húszdolláros érmesorozat néhány példánya azonban megmenekült, és ezek ma hatalmas értéket képviselnek.

A 20 dollár névértékű érme a „double eagle” (dupla sas) nevet onnan kapta, hogy a korábban vert tízdolláros érmét eagle-ként (sasként) emlegették. A kedden elárverezett példányt tulajdonosa, Stuart Weitzman amerikai cipőtervező 2002-ben vásárolta 7,9 millió dollárért, ami akkor ugyancsak rekordnak számított.

Weitzmannak egyedülálló gyűjteménye van, többek között övé a világ legdrágább bélyegritkasága, az 1856-os brit-guyanai egycentes magenta, amely ugyancsak szerepelt az árverésen egy másik bélyegritksággal, az Inverted Jenny nevű, fordítva nyomtatott négydarabos bélyegsorral együtt.

Az árverés bevételét a gyűjtő jótékonysági szervezetei – köztük egy orvosi kutatási projekt -, dizájniskolája és egy madridi zsidó múzeum között osztják szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!