közösség

2021.06.18. 17:51

Hagyományos fonással állítanak helyre egy 500 éves függőhidat Peruban

A híd közepe felé haladva kisebb köteleket is kifeszítettek korlátként.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hagyományos fonási technikával állítják helyre a perui Cusco térségében élő huinchiri közösség tagjai 500 éves inka függőhídjukat, amely a koronavírus-járvány alatt tönkrement.

Az Apurimac folyót átszelő Q'eswachaka hidat 500 éve használják a folyó két partján élő közösségek összekapcsolására. A helyi közösség tagjai most úgy döntöttek, hogy a márciusban leszakadt 30 méter hosszú hidat helyreállítják hagyományos fonással.

A munkások csoportjai a szakadék két oldaláról kezdték el a fonást, hatalmas köteleken egyensúlyozva, amelyeket a folyó fölött feszítettek ki. A híd közepe felé haladva kisebb köteleket is kifeszítettek korlátként.

„Tavaly a járvány miatt nem erősítettük meg a hidat. Ezért az év elején leszakadt” – mondta Jean Paul Benavente Cusco térség kormányzója.

A helyreállítás a járványra adott egyfajta válasz. Az Apurimac medencéje fölött kifeszített híddal megmutathatjuk a világnak, hogy apránként kikecmergünk a járványból – tette hozzá.

2013-ban az UNESCO a Q'eswachaka-hídhoz kötődő mesterséget és hagyományt szellemi kulturális örökségként ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!