10 évig kutatták

2021.07.10. 16:00

Leonardo da Vincinek 14 élő férfirokona lehet

A felmérés 21 generáción, 690 éven át követte végig a világhírű festő, építész és mérnök családfáját.

Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius Exhibition in Athens, Greece on November 29, 2018. An audiovisual experience that presents the life and work of this great artist and inventor that laid the foundations for some of the most important inventions of mankind, such us airplane, car, submarine, parachute and bicycle. With the help of Leonardo Da Vinci Museum in Rome, the Lumiere Technology Institute in Paris, as well as specialists from Italy and France, the Leonardo Da Vinci exhibition demonstrates the full range of Leonardo’s achievements, 500 years after his death. (Photo by Giorgos Georgiou/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Giorgos Georgiou

A Human Evolution című tudományos lapban bemutatott munka szintézise egy évtizeden át végzett kutatásnak. Kitölti a hézagokat és korrigálja a hibákat, amelyek korábbi, Leonardo családját kutató vizsgálatokban felmerültek.

A Da Vinci-szakértők, Alessandro Vezzosi és Agnese Sabato kutatásukhoz a család ma élő leszármazottaival is beszéltek, akiknek egy része már nyugdíjas, többek között irodai alkalmazottként, acélmunkásként és kétkezi munkásként dolgoztak.

Az eredmények biztos alapot jelenthetnek a Da Vinci DNS-ét kutató projekt számára és hozzájárulnak a Leonardo da Vinci Heritage Association munkájához.

A vizsgálat az apa-fia vonalat dokumentálja Da Vinci nagyapjától, az 1331-ben született Michelétől a 6. generációt képviselő Leonardo Da Vincin át napjainkig: ez 21 generációt és öt családi elágazást ölel fel.

Leonardónak legalább 22 féltestvére volt, gyermeke azonban nem született. Az öt családi ágat Leonardo apjától, ser Pierótól (5. generáció) és féltestvérétől, Domenicótól (6. generáció) vezették le. A 15. generációtól kezdve több mint 225 egyén adatait gyűjtötték be a kutatók.

A férfi leszármazottak útján öröklődő Y-kromoszóma szinte változatlanul marad fenn 25 generáción át. A mai férfi leszármazottak kromoszómájának az ősi és modern temetkezési helyeken lévő ősökével való összehasonlítása igazolja a megszakítás nélküli vérvonalat és hitelesíti Leonardo saját Y-kromoszómájának markerét.

Da Vinci DNS-ének feltárását követően a tudomány választ kaphat számos kérdésre, például a polihisztor lángelméjének titkára, szüleinek földrajzi származására, fizikai adottságaira, balkezességére, étrendjére, egészségére, esetleges örökletes betegségeire, valamint különleges látására, szinesztéziájára és más érzékelési adottságaira vonatkozóan. A biológiai adatok összehasonlítása akár a műalkotások eredetiségének igazolását is segítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!