patrióták

2021.07.14. 21:25

Példátlan rekonstrukció: így nézhetett ki a magyar királyok középkori sátra

Királydomb. A Kárpát-medence legnagyobb középkori sátra a szeptember 11–12-i KirályFeszt egyik fő látványossága lesz Budapesten.

Forrás: patriotak.hu

A Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított Királydomb tetején állt a középkori rákosmezei országgyűléseken a király sátra, ennek az eszmei rekonstrukcióját készítette el az egyesület és bemutatta róla az első képeket – írja a Magyar Nemzet.

A Kárpát-medence legnagyobb középkori sátra a szeptember 11–12-i KirályFeszt egyik fő látványossága lesz.

A rekonstrukciót középkori krónikák és évkönyvek metszeteinek segítségével, tudományos szakemberek bevonásával tervezték meg, a hagyomány szerint ez a történelmi Rákosmező legmagasabb pontján, a Királydombon állt.

Az egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megépült sátor a középkorban használt építmények eszmei rekonstrukciója, amely tízméteres magasságával és csaknem nyolcvan négyzetméteres alapterületével jelenleg a legnagyobb középkori hagyományőrző sátor a Kárpát-medencében.

A középkori királyi sátor hosszas előkészítő munkát követően már el is készült, jelenleg a szeptemberre tervezett KirályFeszt imázsfilmjének díszleteként szolgál.

A rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánításával nem ért véget a Patrióták feladata: az egyesületnek az a célja, hogy a középkori magyar országgyűlések színhelyét újra visszahozzák a köztudatba.

Ezt a törekvést szolgálja a KirályFeszt, amely egy kétnapos zenés-hagyományőrző, középkort idéző forgatag lesz a Királydombon. A királyi sátor a szeptember 11–12-i hétvégén a kétnapos fesztivál egyik legnagyobb látványossága lesz.

A KirályFeszt alatt ingyenesen látogatható sátorban az érdeklődők fotófal technológia segítségével megörökíthetik majd magukat a történelmi helyszínen, továbbá megtekinthetik az egyesület rákosmezei országgyűlésekről készült animációs filmjét is.

Borítókép: Tíz méter magas és majdnem nyolcvan négyzetméteres alapterületű a történelmi rekonstrukció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!