környezetbarát és tartós

2021.07.17. 10:52

Újrahasznosított műanyagpalackból építettek könyvtárat gyerekeknek Ghánában

A fiatalok számára lesz internethozzáférés, könyveket tudnak olvasni és közös tanórákon vehetnek részt.

TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE BOUILLON Right to Dream academy student study at the Barack Obama library in Akrade, eastern region, on June 30, 2016. - The Right to Dream academy, a football centre of excellence nestled in the Ghanaian countryside. In 16 years, Right to Dream academy has nurtured more than 30 professional players, who are now playing in France, England and Scandinavia.

Forrás: AFP

Fotó: GIFTY LAWSON

Mintegy 45 ezer újrahasznosított műanyagpalackból építettek könyvtárat a helyi gyerekek számára egy ghánai településen.

A ghánai fővárostól mindössze néhány kilométerre fekvő Kokrobite a régió legkevésbé fejlett közösségeinek egyike, ahol a családok többsége a halászatból él, és nem engedheti meg magának a gyerekek megfelelő taníttatását.

„A fiatalok számára lesz internethozzáférés, könyveket fognak olvasni és közös tanórákon vehetnek részt. Lesz végre egy hely, ahol jól érezhetik magukat” – mondta Martial Zohoungbogbo ghánai-benini építész, a „palackház” megalkotója, aki 30 évvel ezelőtt érkezett a közösségbe.

Az építész annak idején egy német építésztől tanulta el, miként lehet műanyagpalackok segítségével építkezni.

A még nem teljesen kész épülethez kétféle méretű palackot használtak: a földdel megtöltött és szorosan egymáshoz kötözött nagyobb palackok képezik a „téglákat” a falakhoz, míg a kisebb palackokat rétegesen helyezték le, hogy oszlopokként működjenek. Az épülethez agyagot, cementet és egyéb anyagokat is felhasználtak.

Egy újrahasznosítással foglalkozó vállalattól vásárolták meg a palackokat, amelyek megtöltésében a helyi iskolás gyerekek is részt vettek.

Az építész szerint a „palackház” nem csupán környezetbarát, hanem tartós és biztonságos is, de ami a legfontosabb, hogy szükség esetén könnyen helyreállítható és megfizethető a helyiek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!