halálos találkozás

2021.08.28. 08:53

A mérges tengeri kígyók párzási időszakban a búvárokat is kígyónak vélhetik

A hímek többször is megközelítették a búvárokat, uszonyaik köré tekeredtek, lecsaptak a fényképezőgép tükörképére.

Olive sea snake on sandy bottom - New Caledonia.

Forrás: Biosphoto/AFP

Fotó: Tobias Bernhard Raff

A szexuálisan felajzott mérges tengeri kígyók a párzási időszak alatt a búvárokra is veszélyesek lehetnek, mert őket is kígyónak vélhetik – állapította meg egy új tanulmány.

Három ausztrál egyetem kutatói, akik a Nagy-korallzátonynál dolgoztak, észrevették, hogy az olíva tengeri kígyók (Aipysurus laevis), különösképpen a hímek többször is megközelítették a búvárokat, uszonyaik köré tekeredtek, lecsaptak a fényképezőgép tükörképére, gyors, rángatózó mozgást végeztek, és különösen télen, a szaporodás idején voltak aktívak.

Ez az agresszív viselkedés a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerzői – Tim Lynch, a hobarti CSIRO kutatóintézet munkatársa, Ross Alford, a townsville-i James Cook Egyetem munkatársa és Richard Shine, a sydney-i Macquarie Egyetem munkatársa – szerint annak tulajdonítható, hogy a szexuálisan felajzott tengeri kígyók tévesen kígyónak vélték a búvárokat, és riválisként vagy potenciális partnerként azonosították őket.

Mint a kutatók megjegyezték, ez az elmélet első hallásra őrültségnek tűnhet már csak az ember és kígyó méretei és alakja közötti különbség miatt is, ugyanakkor tapasztalataik alapján mégis ez a legelfogadhatóbb magyarázat.

A kutatók úgy vélik, a tengeri kígyók valószínűleg nem látnak jól a víz alatt, és ezért nem tudnak különbséget tenni ember és kígyó között.

Más tengeri fajoknál – köztük hím delfineknél, dugongoknál, oroszlánfókáknál és tengeri teknősöknél – már korábban megfigyelték, hogy felajzott állapotban célba veszik az embereket, de mivel a nagyméretű olíva tengeri kígyók képesek megharapni az embert, és halálos a mérgük, a tét sokkal nagyobb.

A kutatók azt tanácsolták a búvároknak, hogy a tengeri kígyó jelenlétében maradjanak nyugton, és hagyják, hogy a kígyó megvizsgálja őket, nem valószínű, hogy harapni fog. Ez csak akkor következhet be, ha az állat fenyegetve érzi magát vagy megsérült. „A menekülési kísérlet valószínűleg hiábavaló, és még fokozhatja is a kígyó agresszivitását” – fűzték hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!