a legveszélyesebb vizek

2021.08.15. 17:00

Kalózokra vadászik az egyik legkülönlegesebb amerikai hadihajó

Különleges amerikai hadihajót rendeltek a Guineai-öbölbe, hogy megfékezzék a tengeri banditákat.

Fotós: AFP

Megérkezett az első, tartósan Afrikába vezényelt amerikai hadihajó, a mobil haditengerészeti támaszpontként üzemelő USS Hershel „Woody” Williams Lagosba, Nigéria kereskedelmi fővárosába, az Egyesült Államok kormányának a guineai-öbölbeli kalózkodás elleni küzdelemhez nyújtott támogatásának részeként – írja a gCaptain szakportál nyomán az Origo.

– Az ehhez hasonló lépések egyértelműen bizonyítják az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét az erőforrásaik, gazdaságuk és népük biztonságáért küzdő Guineai-öbölbeli partnereink iránt – nyilatkozta Claire Pierangelo, az USA lagosi főkonzulja újságíróknak.

A főkonzul beszámolója szerint a nyugat-afrikai ország a külföldi és hazai kalózok illegális akciói miatt éves szinten 800 000 tonna hal kifogásából és értékesítéséből elérhető 2 milliárd dollárnyi bevételtől esik el, és ezáltal jelentős mennyiségű alapvető fontosságú tengeri fehérjeforrást is veszít.

A szóban forgó nigériai vizek a Guineai-öböl közepén találhatóak az Atlanti-óceán egy hatalmas kiterjedésű, Szenegáltól Angoláig húzódó részén, amely a világ legveszélyesebb tengeri területe. Az elmúlt években szinte az összes tengeren elkövetett emberrablás ehhez a helyszínhez kötődött.

Az Origo is több alkalommal beszámolt a Guineai-öbölben zajló tengeri kalózkodás jelenségéről. Legutóbb egy magyar fejlesztésről adtak hírt, amely segítheti a kalózok és terrorizmus megfékezését a térségben.

– Azért vagyunk itt, hogy kiképezzük a nigériai haditengerészetet, és közösen dolgozzuk ki a kalózkodás ellen hatásos taktikákat, technikákat és eljárásokat – mondta Chad Graham, a USS Hershel „Woody” Williams kapitánya.

Ahogy a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara szakosított egységének idei térképe mutatja, a Guineai-öböl továbbra is a tengeri kalózkodás melegágya. 2021-ben eddig itt volt a legtöbb támadás.

A nigériai hadseregnek juttatott amerikai befektetések és adományok értéke meghaladja az 559 millió dollárt, a jelentős összeg egy része a tengerészeti parti őrségtől is származik. A kapitány elmondása alapján a koronavírus-járvány kitörése és az emiatt életbe léptetett korlátozások hozzájárultak a kalózakciók számának növekedéséhez, habár idén a számok a gazdaságok fellendülése okán már csökkenő tendenciát mutatnak.

Borítókép: A USS Hershel Woody Williams Marokkóban a Guineai-öbölbe vezénylése előtt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában