Hazai ízek és dallamok

2021.08.17. 19:06

Magyar nóták és csárdaételek a Vörösmarty téren!

A Szent István Napok egyik legínycsiklandozóbb programja a Csárdafesztivál – A magyar virtus íze és ritmusa a belvárosban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Vörösmarty téren augusztus 20. és 22. között válogathatunk a legnépszerűbb és legkülönlegesebb csárdaételek között a páratlan dallamvilágú és ritmusú magyar muzsika ölelésében.

A csárdák ízvilága a klasszikus magyar konyha hagyományos ízeire és alapjaira építkezik, ezért minden idelátogató magyar és külföldi vendéget elvarázsol hangulatával és egyedülálló stílusával.

A csárdák és az általuk kínált ételek nagy múlttal és hagyományokkal rendelkeznek. Természetesen a mai kor csárdái már nem csak a hosszú úton lévő vándoroknak és fuvarosoknak kínálnak lehetőséget a pihenésre és az étkezésre, hanem remek helyszínei a családi rendezvényeknek, eseményeknek, baráti találkozóknak és a külföldről érkezett vendégek fogadásának is.

A mai kor csárdája sem létezhet az ikonikus csárdaételek nélkül. Ilyen például a hortobágyi húsos palacsinta, a serpenyős libamáj, a frissen sült kovászos kenyér, a cigány pecsenye és a halászlé. Ezenkívül a klasszikus kürtőskalács is a kínálat részét képezi.

Nagy élvezettel fogyasztom el a harcsapaprikást túrós csuszával, a szürkemarha pörköltet reszelt tarhonyával, tejfölös vagy kovászos uborkasalátával. A palacsinták, rétesek és bélesek pedig a csárdadesszertek királynői árulta el Kovács Lázár chef, a Csárdafesztivál házigazdája.

A Vörösmarty téren a Gerbeaud is követi a csárda tematikát. Az Émile halászleve mellett a Gerbeaud gulyáslevessel, hortobágyi palacsintával, rántott sertéskarajjal, sült tarjával és lecsóval és olyan elmaradhatatlan, édes fogásokkal készül, mint a Gerbeaud palacsinta és a somlói galuska. Továbbá az Onyx legutóbbi, Relikvia eseményén debütált és óriási sikert aratott, kapros túrópitéje tejfölfagylalttal és sült barackkal koronázza meg a csárdamenüt.

A hungarikumként számontartott magyar bor és a szikvíz párosítása fröccsválogatásként szerepel italkínálatunkban – mondta el Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója.

Emellett megkóstolhatjuk a Baricska Csárda káposztás bablevesét csülökkel és kolbásszal, vagy a Fehértói Halászcsárda haltepertőjét remuládmártással. Érkezik továbbá a Kerekes Csárda Pop Up vörösboros szürkemarha pörkölttel és tarhonyával, a Király Csárda Pop Up lassan sült sétálós tarjával, valamint a Tenkes Csárda eredeti parasztos hízott libamájából is falatozhatunk házi kukoricás kenyérrel. A Csíki Söröző és Csárda többek között fűszeres miccset ízes mustárral kínál, míg a Kővári Grill menüjében a Kárpátok Koszorúján: Erdély-Csallóköz-Bodrogköz ízei című összeállítás fog visszaköszönni.

A gasztroélményt változatos színpadi programok is kísérik. Fellép többek között a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band, közös előadással érkezik az Ötödik Évszak Zenekar és Csángálló Zenekar, valamint színpadra lép az EtnoRom is.

A Csárdafesztivállal kapcsolatban további információk a Szent István Napok honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!