életkezdés

2021.09.02. 13:13

Egyre korábban hagyják el a fiatalok a szülői házat

Egyre fiatalabb korban, átlagosan 26 évesen költöznek el a szülői házból az európai fiatalok. Az Eurostat adatai szerint a magyar fiatalok életkor szempontjából Európa középmezőnyében helyezkednek el.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője közleményében rámutatott: Magyarországon is korábban hagyják el a fiatalok a szülői otthont, amelynek több oka is van – írja a Magyar Nemzet.

Visszavezethető a családalapítás előtt állókat is motiváló állami támogatásokra, a mobilitás és reálbérek növekedésére,

valamint az elmúlt években elérhető kedvező kamatozású hitellehetőségekre.

A koronavírus-járvány miatt a home office és a távoktatás terjedése, valamint az általános bizonytalanság miatt valószínűleg sok fiatal halasztotta el az első önálló otthonba költözést.

Valkó Dávid szerint a családi ház lenne a leglogikusabb válasz arra a kérdése, hogy milyen legyen az első saját otthon, mivel Magyarországon ez a lakóingatlan-típus a legelterjedtebb.

Más és más elvárásai vannak ugyanakkor azoknak, akik egyedül, a párjukkal vagy akár már az első gyermeküket várva hagyják el a családi fészket. Szintén érdemes figyelembe venni, hogy Magyarországon a mobilitás viszonylag alacsony, átlagosan háromszor költözünk új ingatlanba életünk során, így érdemes előre, akár tízéves időtávban gondolkodva kiválasztani az első saját otthonunkat – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az egyéni elvárások és lehetőségek mellett célszerű az ingatlan várható jövőbeli értéknövekedését is figyelembe venni,

ebből a szempontból azok az ingatlanok bizonyulhatnak jó választásnak, amelyek közel vannak a munkahelyhez, a környék jó infrastruktúrával rendelkezik, ugyanakkor a belváros nyüzsgésétől és a forgalomtól mégis távolabb, zöldövezetben helyezkednek el.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!