bizonyíték

2021.09.13. 07:38

Fontos felfedezést tettek a repülő dinókkal kapcsolatban

A chilei Atacama-sivatagban megtalálták egy „repülő sárkány”, egy jura kori őshüllő fosszilis maradványait. A lelet a tudósok szerint igazolja, hogy ezek a repülő őshüllők 160 millió éve nemcsak az északi, hanem a déli féltekén is éltek.

The photo of restoring the appearance of pterosaurs, known as Hamipterus tianshanensis, is on display at a museum in Hami city, northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region, 30 November 2017. Over 200 three-dimensionally preserved eggs of pterosaurs have been unearthed in China, providing new insight into the life history of the rulers of the skies in the age of dinosaurs, scientists said Thursday (30 November 2017). The findings on the pterosaur species, known as Hamipterus tianshanensis, were published in the U.S. journal Science. (Photo by Cai zengle / Imaginechina / Imaginechina via AFP)

Forrás: AFP / Imaginechina

Fotó: Cai zengle

A repülő őshüllő a korai pteroszauruszok egy csoportjába tartozott. Hosszú volt a teste, hegyes a farka, szárnyai voltak és éles, kifelé dőlő fogai.

Az állat fosszilis maradványait Osvaldo Rojas, az Atacama-sivatagi Természettudományi Múzeum igazgatója fedezte fel, majd a Chilei Egyetem kutatói tovább vizsgálták a leletet. A felfedezésről szóló tanulmányt az Acta Palaeontologica Polonica című folyóiratban publikálták.

Jonathan Alarcón, a Chilei Egyetem tudósa, a kutatás vezetője elmondta: eredményeik azt igazolják, hogy a pteroszauruszok csoportjába tartozó állatok elterjedése szélesebb körű volt, mint korábban feltételezték.

A felfedezés az állatok esetleges vándorlására utal az északi és a déli félteke között.

A kérdéses időszakban a Föld déli szárazföldi térségének nagy része a Gondwana nevű szuperkontinenshez kapcsolódott.

Kubában is találtak ebbe a csoportba tartozó pteroszauruszokat, amelyek a jelek szerint tengerparti állatok voltak, így valószínűleg szintén Észak és Dél között vándoroltak, vagy egyszerre érkeztek oda, és maradtak – mondta el Alarcon.

Chile hatalmas Atacama-sivatagát egykor nagyrészt a Csendes-óceán borította.

A régió, amelynek egyes részein évtizedek óta nem esett eső, kitűnő terepe a fosszilis felfedezéseknek, mivel sok megkövesedett lelet bújik meg a sivatagi homok alatt érintetlenül.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!