egyértelmű tendencia

2021.09.11. 07:12

Sok területén jégmentes lehet a Balti-tenger telente az évszázad végére

A melegedő tengervíz, az emelkedő vízszint és a csökkenő jégborítás hatással van az ökoszisztémákra és a tengeri élővilágra.

16 February 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Wustrow: Walkers are out and about on the snow-covered Baltic Sea beach of the Fischland peninsula. The short ice winter in the north is replaced by thaw.

Forrás: DPA/AFP

Fotó: BERND WUSTNECK

Sok területén jégmentes lehet a Balti-tenger az átlagos teleken az évszázad végére egy frissen publikált előrejelzés szerint.

A balti-tengeri klímaváltozási jelentés (Baltic Sea Climate Change Fact Sheet) a legfrissebb tudományos eredményeket összegzi a döntéshozóknak és a nagyközönségnek arról, hogyan befolyásolja a Balti-tengert jelenleg a klímaváltozás és mi mehet végbe a jövőben – mondta Markus Meier professzor, a Balti-tengeri Leibniz Kutatóintézet munkatársa, a jelentés koordinátora.

A dokumentum szerint a balti tengeri jeget 1750 óta kísérik figyelemmel. 1985 és 2015 között évtizedenként 10 százalék csökkenést figyeltek meg a tenger sok területén.

„A tenger vize az elmúlt száz évben folyamatosan melegszik, ez előreláthatóan a 21. században is folytatódik” – mondta Meier.

A jelentés leírja a melegedő tengervíz, az emelkedő vízszint és a csökkenő jégborítás hatásait az ökoszisztémákra és a tengeri élővilágra. Ezek a tényezők befolyásolják a hajózást, a halászatot, valamint a vízi állattenyésztést és növénytermesztést, vagyis az akvakultúrát is.

A jelentést a Baltic Earth és a HELCOM néven is ismert Baltic Marine Environment Protection Commission állította össze a térség mintegy száz szakértője részvételével. Mostantól hétévente frissítik a dokumentumot.

A Baltic Earth nemzetközi tudományos hálózat a balti térség klímáját, környezetét és az emberi tevékenység hatásait kutatja.

A HELCOM kormányközi szervezetet 1974-ben alapították, hogy a Balti-tengert a szennyezés minden formájától megvédjék. Tagjai a Balti-tenger partján fekvő kilenc ország és az Európai Unió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!