Fejlődő közlekedés

2021.10.12. 10:10

Elindult az első önvezető vonat!

Az új technológiával pontosabbá lehet tenni a vonatokat és akár 30 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Világelső önvezető vonatot mutattak be Németországban. A digitálisan irányított, teljesen automatizált vonat hétfőn tette meg első útját Hamburgban egy nemzetközi mobilitási kongresszus alkalmából.

A világon már számos helyen közlekednek vezető nélküli vonatok vagy metrók. Az önjáró hamburgi városi gyorsvasúti, vagyis az S-Bahn szerelvény újdonsága abban áll, hogy nem külön erre a célra épített, körülzárt pályán halad, hanem ugyanazokon a vágányokon, amelyeket a hagyományos vonatok is használnak.

A Német Államvasutak és a Siemens által bemutatott, önvezetővé átalakított szerelvényből négy már decemberben megkezdi működését a hamburgi városi forgalomban. A világpremiert jelentő vezető nélküli technológiát tehát lépésről lépésre vezetik be egész Hamburgban, majd más német városokban is.

A bemutatott technológiával digitalizálni lehet a vasúti pályákat Németországban, Európában, sőt az egész világon – emelte ki a Siemens vezetője, Roland Busch.

A fejlesztők szerint a digitális technológia bevezetésével feszesebbé lehet tenni a vasúti menetrendet, ami a szállítási kapacitás akár 30 százalékos növekedését is eredményezheti anélkül, hogy akár egyetlen kilométernyi új vágányt le kéne fektetni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!