Történelmi titkok

2021.10.09. 10:15

Fény derült Mária Antónia királyné levelezésének rejtett részleteire

Az eddig nem ismert részletek a tanulmány szerint nagyrészt szentimentális hangulatúak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mária Antónia francia királyné és a svéd Axel von Fersen gróf levelezésének eddig nem ismert részleteit sikerült feltárnia francia kutatóknak. A szenvedélyes levelek az 1790-es évek elején íródtak, az utolsót kivégzése előtt egy évvel írta a királyné.

A francia nemzeti levéltár még 2020 júniusában jelentette be, hogy a levelek eddig olvashatatlan részleteit úgynevezett röntgenfluoreszcencia spektroszkópia segítségével sikerült feltárniuk. A Science Advances című szaklapban közzétett tanulmányban három francia kutató részletesen ismertette a módszert. Az eljárás lényege, hogy különbséget tettek az eredeti írás és a lefedésére használt tinták között az összetételük alapján. A megvizsgált 15 levélből eddig nyolcban tudták olvashatóvá tenni a lefedett részleteket. A munkát pedig még tovább folytatják.

A svéd Axel von Fersen, aki 1755-ben született, akárcsak Mária Antónia, 1778-tól élt XVI. Lajos udvarában, a királyné közelében. A forradalom alatt segített megszervezni a királyi család szökését, amely végül kudarcba fulladt.

A királyi párt 1793-ban Párizsban kivégezték, Fersen grófot pedig 1810-ben Stockholmban ölték meg.

A tanulmány megállapította, hogy a birtokában lévő leveleket Fersen gróf nem semmisítette meg, hanem csak cenzúrázta az üzenetek bizonyos részleteit. Anne Michelin, Fabien Pottier és Christine Andraud kutatók szerint ezzel a királyné és a saját érdekeit akarta védeni.

A levelezőpartnerek kölcsönös kötődése nyilvánvaló az írások alapján. Kapcsolatuk pontos jellegét viszont a levelek alapján továbbra is lehetetlen meghatározni.

Sok történész meg van győződve arról, hogy szeretők voltak, mások szerint erre nincsen bizonyíték. A levelekben a szóhasználat, mint például a szeretett, a gyengéd barát és az imádó megszólítás viszont szintén a sajátos kapcsolatot emeli ki. A tanulmány szerzői szerint ez még akkor is feltűnő, ha hozzávesszük, hogy a forradalom forgószele felerősíthette az érzelmeiket.

A Mária Antónia és Axel de Fersen titkos levelezése című munka október 21-én jelenik meg a Michel Lafon kiadó gondozásában. A kötetben a levelek megfejtésében közreműködő Isabelle Aristide-Hastir történész mintegy hatvan levelet mutat be és kommentál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!