NBA-sztár

2021.10.25. 17:50

Rekordmagas összegért kelt el a kosaras legenda, Michael Jordan cipője

A klasszis átlagosan meccsenként 30,1 pontot dobott, 6,2 lepattanót szerzett és 5,3 gólpasszt adott.

Chicago Bulls guard Michael Jordan drives past Orlando Magic forward Charles Outlaw for two points during the first period of the game at the Arena in Orlando, 25 March. AFP PHOTO TONY RANZE (Photo by TONY RANZE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tony Ranze

Az első pár Nike-cipő, amelyet kifejezetten az NBA egykori sztárjának, Michael Jordannek terveztek, rekordáron, 1,47 millió dollárért kelt el a Sotheby's aukciós ház vasárnapi árverésén az NBC televízió szerint.

A klasszis kosaras az észak-amerikai profi liga 1984-es idényében, újoncévének ötödik meccsén viselte először a piros-fehér lábbelit, amelyet kifejezetten az ő kívánságait figyelembe véve terveztek meg.

Mivel a cipő színösszeállítása nem felelt meg az NBA akkori szabályozásának, Jordant minden egyes alkalommal, amikor viselte, több ezer dollárra büntették.

A büntetés mértéke viszont eltörpült amellett, amekkora hírverést ezáltal kapott a cipő. A játékos nem is cserélte le a modellt, amelyet később Air Jordannek kereszteltek el, és ezen a néven lett világhírű.

A profi ligából 2003-ban visszavonult kétszeres olimpiai aranyérmest és hatszoros NBA-bajnokot ötször választották az NBA legértékesebb játékosának, emellett 14 alkalommal szerepelt az All-Star mérkőzéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!