katasztrófa

2021.10.14. 08:47

Több tucat emberéletet követelt a Fülöp-szigeteken a Kompasu tájfun

Legalább harminc emberéletet követelt a Fülöp-szigeteken a Kompasu tájfun, és a hatóságok 14 embert eltűntként tartanak számon – közölte csütörtökön a katasztrófavédelmi hivatal.

A tájfun hétfőn alakult ki a Csendes-óceán felett, és napokon át pusztított a szigetország területén. Heves esőzések és erős széllökések kísérték, a sok csapadék miatt árvizek és földcsuszamlások keletkeztek.

Csaknem tizenötezer embernek kellett elhagynia otthonát, 325 épületben keletkeztek károk.

A mezőgazdasági és infrastrukturális károkat 1,15 milliárd pezóra (23 millió dollár) becsülik.

A Kompasu szerdán hagyta el a Fülöp-szigeteket, és Kínában, illetve Vietnamban folytatja útját, de veszített erejéből. Vietnamban több mint 250 ezer embert evakuáltak az érkező vihar útjából.

A több mint 7600 szigetből álló Fülöp-szigeteken évente átlagban húsz vihar vagy tájfun vonul át földcsuszamlásokat okozó heves esőzések kíséretében. A valaha volt legerősebb tájfun, a Haijan 2013 novemberében söpört végig a szigetországon, több mint 6300 halálos áldozatot követelt, és négymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!