gyógyászat

2021.10.29. 18:00

Újabb betegségről derült ki, hogy gyógyításában hatásos lehet a Richter gyógyszere

A cariprazine nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert az Amerikai Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kedvező hírek érkeztek a Richter gyógyszeréről: igazolódott, hogy a major depresszióban szenvedő (MDD) betegeknél is hatásos kiegészítő kezelésre a cariprazine – közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján pénteken, miután partnere, az amerikai AbbVie bejelentette az ennek bizonyítására irányuló vizsgálatainak előzetes eredményét.

A cariprazine nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert az Amerikai Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák, amit az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az I-es típusú bipoláris zavar depressziós, illetve akut mániás és kevert epizódok kezelésére, valamint felnőtt betegek esetében skizofrénia kezelésére engedélyezett.

A közlemény idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki ismertette: a legújabb klinikai vizsgálatok pozitív eredményeire, valamint az összes rendelkezésre álló adatra alapozva az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet tervez benyújtani az FDA-hoz, hogy a cariprazine használatát terjesszék ki a major depresszió (MDD) kiegészítő kezelésére is.

A cariprazine-t a Richter Gedeon Nyrt. és az AbbVie közösen fejlesztette. Utóbbi cég felelős az értékesítésért az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanban és egyes latin-amerikai országokban.

A vezérigazgató hangsúlyozta: büszkék arra, hogy a legújabb vizsgálat statisztikailag szignifikáns és klinikai szempontból releváns eredményt mutatott egy ilyen jelentős, kezelésre nem reagáló betegcsoport számára.

Az MDD gyakori betegség, ami az Amerikai Egyesült Államokban 19 millió embert érint, fiatalokat és időseket egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a depressziót a normális életvitelt ellehetetlenítő állapot vezető okai közül harmadikként, és a globális betegségteher egyik jelentős komponenseként tartja számon. A betegség gazdasági terhét 211 milliárd dollárra teszik.

A budapesti székhelyű Richter az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2020. év végén a 3,8 milliárd euró tőzsdei értékű vállalat mintegy 1,6 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben. A cég termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6320 forint volt. Pénteken a bejelentést követően csaknem 4 százalékkal 8850 forintra nőtt az árfolyama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!