ritkaságok

2021.11.07. 10:22

Orosz cári ékszerekre lehet licitálni a jövő héten Genfben

Az 1917-es forradalom alatt Oroszországból kicsempészett cári ékszerekre és ritka, színes gyémántokra lehet licitálni november 10-én egy genfi árverésen.

Fotó: Shutterstock

A Sotheby's aukcióján szereplő tételek között lesz egy gyűrű 25,62 karátos narancs és rózsaszínű gyémánttal, amelynek értékét 3,6-5,38 millió svájci frankra (1,2-1,8 milliárd forintra) becsülték a szakértők.

A történelmi ékkövek gyűjtőinek érdeklődésére számítanak a Marija Pavlovna Romanova nagyhercegnő, II. Miklós cár nagynénje ékszerdobozából előkerült nagy ovális zafír és gyémánt bross, valamint a hozzá tartozó fülbevalók kikiáltásánál is. Az árverési ház az ékszerekért 280-480 ezer frankot (95-160 millió forintot) vár.

A Sotheby's szakértője hangsúlyozta, hogy a nagyhercegnő a szentpétervári társasági élet királynőjének számított, és csodálatos ékszergyűjteménye volt.

Az ékszereket a nagyhercegnő barátjára, Albert Henry Stopford brit diplomatára bízta, aki más ékszerekkel együtt Londonba vitte azokat. Pavlovna az orosz forradalom elől Franciaországba menekült, és ott halt meg 1920-ban. A brosst és a fülbevalókat egy európai hercegi család vásárolta meg egy 2009-es árverésen.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!