Őszi látványosság

2021.11.18. 08:40

Sokszínű programsorozattal köszöntik a vonuló darvakat

A X. Fehértavi Darvadozás legizgalmasabb programjainak a kora délutántól szakvezetővel induló túrák ígérkeznek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Darunéző és lovas kocsis természetismereti túrák, madárgyűrűzés, kisvonatozás a halvasúton, valamint számos gyermekprogram várja azokat, akik szombaton, november 20-án ellátogatnak a X. Fehértavi Darvadozásra Sándorfalvára.

Az ősz egyik kihagyhatatlan természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik.

Reggeltől madárgyűrűzést rendeznek a Szalakóta Látogatóközpontnál, ahol a szikes tavaknál jellemző fajok mellett akár a környéken ritkábban felbukkanó madarakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A programok központi helyszíne idén a sándorfalvi Pallavicini kastély kertje lesz. Innen indulnak délelőtt óránként a lovas kocsis természetismereti túrák is. A kastélykertben szabadtéri játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket. A helyi termékek vására mellett rendeznek darvakat bemutató multimédiás előadást is.

A vendégek humoros, ismeretterjesztő bemutatón tudhatják meg, miként alkalmazkodnak az állatok környezetükhöz. Ezenkívül feltűnik majd Samu is, a Kiskunsági Nemzeti Park méreg- és tetemkereső kutyája.

Az érdeklődők megfigyelhetik a tavaknál napközben előforduló madarakat is. A területen gazdálkodó Szegedfish Kft. keskeny nyomtávú szerelvényének utasai a halastavak között a Fehértói Halászcsárda mögötti kiinduló állomásról a tórendszer közepén álló kutatóházig és kilátótoronyig utazhatnak. A nap legizgalmasabb programjainak azonban azok a kora délutántól szakvezetővel induló túrák ígérkeznek, amelyeken a látogatók kis csoportokban figyelhetik meg a darubehúzást, amikor a darvak visszatérnek éjszakázó helyükre.

A nagyjából 2 méteres szárnyfesztávú darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől.

A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja. Költőterületén, Eurázsia erdős, sztyeppés tájain füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor növények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Vonuló csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal.

A daru Magyarországon a 19. század végén még költött, jelenleg tavaszi és őszi átvonuló.

2015 nyarán azonban, 100 év után először a Marcal völgyében sikerült megfigyelni egy költőpárt, amely két fiókát nevelt. 2017-ben majd idén is dokumentáltak egy költőpárt, amelyek egy, illetve két fiókát neveltek föl.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!